11 maart: Borussia Mönchengladbach-FC Köln in een leeg stadion
NOS Voetbal

Draaiboek hervatting Bundesliga: geen publiek en strikte hygiënemaatregelen

In Nederland is er een streep gezet door al het betaald voetbal tot 1 september, maar in Duitsland hoopt men op 9 mei de Bundesliga weer te kunnen hervatten. De Duitse nieuwssite Der Spiegel heeft de hand weten te leggen op het 41 pagina's tellende draaiboek, waarin onder meer staat dat de wedstrijden sowieso zonder publiek gespeeld gaan worden.

In het uitgewerkte plan wordt ingegaan op de voorwaarden waaraan voldaan moet worden om de Duitse voetbalcompetitie weer op te kunnen starten. Er zullen maximaal 300 mensen worden toegelaten tot het stadion, waar publiek dus niet welkom is. Karl-Heinz Rummenigge, de topman van Bayern München, verwacht niet dat fans zich dan buiten het stadion zullen verzamelen. "En anders zijn ook daar maatregelen voor bedacht."

De opkomst van de spelers zal er anders uitzien dan voor de coronapandemie. Er worden geen handen meer geschud, de teamfoto's worden overgeslagen en de spelers zullen niet met een kind aan hun hand het veld oplopen. Fotografen moeten genoegen nemen met een plek achter de spelerstunnel.

'Mondkapjes en handen wassen'

Hygiënemaatregelen voor zowel de teams als de televisieploegen komen uitgebreid aan bod in het gedetailleerde plan. De spelers worden in hotels ondergebracht waar ze zich aan strikte regels moeten houden. Iedereen moet een mondkapje dragen en de handen moeten regelmatig gewassen worden.

Ook volgens Jens Spahn, de Duitse minister van Volksgezondheid, moet er binnenkort weer gevoetbald kunnen worden in de Bundesliga:

'Spookwedstrijden belangrijk voor miljoenen voetbalfans in Duitsland'

De kleedkamers in de stadions moeten zo min mogelijk en in kleine groepen gebruikt worden. Een optie is dat de spelers thuis douchen na de wedstrijd.

Alle spelers zullen bij een herstart van het seizoen ook regelmatig getest moeten worden op het coronavirus. Dat voornemen stuit echter wel op veel weerstand in Duitsland. "Ik snap niet waarom bepaalde bevolkingsgroepen, of het nou sporters zijn of niet, routinematig getest zouden moeten worden", liet de vice-president van het Robert Koch-instituut (het Duitse equivalent van het RIVM) weten.

Training hervat

Verschillende Duitse clubs hebben de training een paar weken geleden alweer hervat. Onder meer Bayern München, Eintracht Frankfurt, RB Leipzig en Bayer Leverkusen, de ploeg van Peter Bosz, zijn weer op het trainingscomplex te vinden. Vanwege de coronacrisis wordt er nog wel volgens strikte voorschriften getraind.

Spelers van FC Bayern München trainen weer in kleine groepjes

De selectie van Bayern München traint bijvoorbeeld op meerdere velden met maximaal vijf personen op een veld. De auto's van de spelers staan in de garage ook ver uit elkaar en er mogen maar twee spelers tegelijkertijd in een kleedkamer zijn.

De Deutsche Fußball Liga (DFL) wilde nog geen commentaar geven op het plan voor hervatting van de competitie. Donderdag komen de DFL en vertegenwoordigers van de 36 Duitse profclubs bijeen om alle details te bespreken voor een eventuele hervatting van de Bundesliga.

Als het plan doorgaat en de competitie inderdaad weer van start gaat, dan is op 9 mei Borussia Dortmund-Schalke 04 de eerste wedstrijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl