De bal rolt niet meer in Liverpool
NOS Voetbal

Een rondje door Europa: veel hoop, maar nog nergens een definitief besluit

  • Joost Smedema

    Redacteur NOS Sport

  • Joost Smedema

    Redacteur NOS Sport

Een geblokt schot van PSV-aanvaller Kostas Mitroglou, diep in de blessuretijd van de wedstrijd tegen FC Groningen. Daarmee eindigde op 8 maart de 26ste speelronde van de eredivisie. Sindsdien ligt onze nationale competitie stil, voetballen is onmogelijk tijdens de coronacrisis.

Met de persconferentie van Mark Rutte, om 19.00 uur, komt er wellicht vanavond al meer duidelijkheid over het vervolg van de eredivisie. En anders donderdag, als de Europese voetbalbond UEFA overlegt over de voortgang van de competities.

Kan er nog gevoetbald worden? En zo ja, in welke vorm? Met die vragen worstelt bijna ieder land sinds begin maart. Een rondje langs de Europese velden.

Engeland: doorspelen om televisiegelden

Een harde datum voor hervatting van de Premier League is er nog niet. "De clubs hopen op 8 juni", zegt NOS-correspondent Tim de Wit, "maar dat wordt met de dag minder reëel, want er is nog geen concreet plan."

De Britse krant The Independent meldde eind maart dat de competitie afgemaakt zou kunnen worden in een beperkt aantal stadions, terwijl de selecties verblijven in afgesloten hotels. "Voorwaarde daarbij is wel dat iedereen kan worden getest", zegt De Wit.

Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk

"Maar als iemand positief test, kan het hele team niet meer voetballen, net als alle ploegen die tegen die club hebben gespeeld..."

Het alternatief, helemaal niet meer voetballen, is nog minder populair bij de clubs. "Volgens de BBC zouden ze dan 750 miljoen pond moeten terugbetalen aan zendgemachtigden Sky Sports en BT Sport. Voor rijke clubs is dat niet zo'n probleem, maar voor, bijvoorbeeld, Brighton of Norwich wel."

Bovendien is het dan niet duidelijk wat er wordt besloten over bijvoorbeeld het kampioenschap of over de degradanten. Liverpool staat met negen wedstrijden voor de boeg liefst 25 punten voor op nummer twee Manchester City. Als de competitie nietig wordt verklaard, is dat een nachtmerrie voor iedereen die Liverpool liefheeft.

Italië: iets hoopvols na het chagrijn

De Serie A in het zwaar getroffen Italië ligt sowieso stil tot 6 mei, maar het streven is de competitie uitspelen, zegt correspondent Mustafa Marghadi.

"Stoppen zou een te grote economische invloed hebben op de toekomst van de clubs, volgens de bondsvoorzitter."

Begin maart was Italië het eerste Europese land waar het coronavirus op grote schaal het leven op z'n kop zette, met name in Noord-Italië zijn duizenden doden gevallen.

"Noord-Italië is hard geraakt, maar onder Toscane zijn er veel minder coronagevallen. Het is een mogelijkheid om de competitie uit te spelen in het midden en zuiden van Italië. Voetbal is dan iets hoopvols na al het chagrijn. Maar uiteindelijk is het de regering die beslist."

Woensdag staat een gesprek tussen de regering en de voetbalbond op het programma.

Spanje: bobo's werken samen dankzij ministerie

In Spanje ligt La Liga voor onbepaalde tijd stil. De lockdown werd afgelopen weekeinde verlengd tot 9 mei. "Eind vorige week hebben de voorzitters van de competitie, La Liga, en de Spaanse voetbalbond acht uur vergaderd", zegt correspondent Edwin Winkels.

"Die twee mannen liggen altijd met elkaar overhoop, maar zijn door het ministerie van Sport bij elkaar gebracht."

Frenkie de Jong

"La Liga heeft een document opgesteld van negentien pagina's met richtlijnen voor de clubs voor als er weer getraind kan worden. De bedoeling was om daar op 4 mei mee te beginnen, maar dat gaan ze dus al niet halen."

"28 juni wordt gezien als het laatste weekeinde om weer met de competitie te beginnen, zodat de competitie klaar is voor het nieuwe seizoen na de zomer."

Duitsland: voetballen om faillissement te voorkomen

De Bundesliga wordt sowieso niet voor 30 april hervat. Daarna zou er kunnen worden gespeeld met maximaal 200 mensen in een stadion, weet correspondent Wouter Zwart.

"De ultra's, de fanatiekste supporters, zijn daar niet blij mee. Zij zeggen: 'Het voetbal is van ons.' Eind deze week vergadert de bond weer. Daar zal volgende week een oordeel uitkomen."

"De clubs zijn voor het uitspelen van de competitie en dat is niet zo gek, want er staat nog 700 miljoen euro op het spel. Veel clubs, op het eerste en tweede niveau, dreigen om te vallen als ze dat geld mislopen. Dat is een reëel gevaar."

Het Duitse Bild schrijft dat 9 mei nu als nieuwe startdatum wordt gezien, maar dat een definitieve beslissing nog niet is genomen. Dit is de conclusie na uitspraken van Markus Söder, de minister-president van de deelstaat Beieren, en Jens Spahn, de minister van Volksgezondheid van Duitsland.

Schotland: de draai van Dundee FC

In Schotland lijkt de competitie juist voorbij. "Niemand gaat ervan uit dat er nog gevoetbald wordt", zegt Joris van de Wier, voetbaljournalist van het tijdschrift Staantribune, vanuit Schotland.

Alle profclubs mochten hun stem uitbrengen. "Rangers is voor doorspelen, omdat ze Celtic het kampioenschap niet gunnen. Je ziet dat bijna elke club stemt uit eigenbelang. Op het tweede niveau was bijvoorbeeld Dundee FC, de nummer drie, voor doorspelen omdat grote concurrent Dundee United koploper is."

"Maar er zou iets mis zijn gegaan met een mail waarin gestemd werd en nu is Dundee FC opeens voor stoppen. Heel opvallend. Zo hebben de kranten in elk geval weer iets om over te schrijven."

Supporters van Celtic toen ze het stadion nog in konden

Hoe het verder moet na de zomer, wordt bekeken in een commissie onder leiding van Ann Budge, de voorzitter van Hearts. Een opmerkelijke keuze, zegt Van de Wier.

"Hearts staat onderaan in de competitie. Het is alsof je in Nederland RKC Waalwijk laat kiezen tussen een eredivisie met twintig teams of degraderen..."

België: competitie lijkt echt voorbij

In weinig landen zijn al zo veel knopen doorgehakt als in België. Komende vrijdag zou de algemene vergadering van de Pro League, de organisator van de eerste en tweede klasse, zich uitspreken over het voorstel definitief een punt te zetten achter het seizoen.

De beslissing is inmiddels een paar dagen uitgesteld. De algemene vergadering van de Pro League wil samen met de Belgische voetbalbond eerst het standpunt weten van de nationale veiligheidsraad.

Die instantie beraadt zich vrijdag over wat het eerder door de regering aangekondigde verbod op massa-evenementen precies inhoudt, bijvoorbeeld of voetbal zonder publiek daar ook onder valt.

Journalist Hans Vandeweghe verwacht geen verrassingen. "Dat is een hamerstuk", zegt hij. Dat België daarin voorop loopt, heeft meerdere redenen, zegt hij.

"De televisiegelden zijn al uitbetaald, dus daarvoor hoeft niet gespeeld te worden. Bovendien is twee derde van onze spelers afkomstig uit het buitenland, waarvan veertig procent uit een niet-EU-land. Velen van hen zijn, vlak voordat de grenzen dichtgingen, teruggekeerd naar hun eigen land."

Ruud Vormer

De reguliere competitie was bij het stilzetten op één speelronde na afgerond, Club Brugge staat aan kop met vijftien punten voorsprong op de nummer twee. Vandeweghe: "Daarna zouden de play-offs beginnen, maar iedereen kan ermee leven dat Brugge kampioen is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl