Schalke failliet? Marco van Hoogdalem gelooft er niets van. De Duitse topclub is veel te groot en veel te diep geworteld in de maatschappij om zomaar te verdwijnen. Al maakt de oud-verdediger zich heus wel zorgen.
Is het niet om de financiële ravage die de coronapandemie aanricht, dan is het wel om zijn eigen gezondheid.
"Natuurlijk maakt het me angstig, je weet niet wat zo'n virus gaat doen", zegt Van Hoogdalem, die na een levertransplantatie ineens zelf tot de risicogroep behoort. "Dat is enorm frustrerend, ik heb het geluk dat we hier een behoorlijk mooi stekkie hebben."
Herberg Zuid-Limburg
Pas 48 jaar is de voormalige verdediger van RKC Waalwijk, Roda JC en Schalke 04. Na een stille en frustrerende aftocht uit het betaald voetbal runt hij nu samen met zijn vrouw een herberg in Zuid-Limburg.
En daar woont hij nu ook, herbergier Van Hoogdalem.
"Het is harder werken dan in mijn tijd als profvoetballer. Het zijn lange dagen, maar je bent wel onder de mensen. De sociale contacten zijn heel leuk. De Amstel Gold Race komt hier elk jaar langs. We zouden dit weekend helemaal volgeboekt zijn."
Het hek blijft voorlopig op slot, niet in de laatste plaats voor zijn eigen welzijn. "En ik heb ooit al een ander virus opgelopen", refereert hij aan zijn Schalke-tijd.
Van Hoogdalem stond van 1997 tot 2006 onder contract in Gelsenkirchen, waar hij de grootste successen uit de clubgeschiedenis meemaakte. Twee keer de nationale beker, de UEFA-Cup, twee keer uitgeroepen tot de beste verdediger van de Bundesliga.
"Schalke laat je nooit meer los. Dat clubgevoel, die betrokkenheid. Als je daar eenmaal wat gepresteerd hebt, word je voor altijd op handen gedragen. Als ik kan, bezoek nog steeds alle thuiswedstrijden."
De problemen komen als een donderslag bij heldere hemel, want het ging juist zo goed met de club.
"Het was een tijd minder geweest. Na mijn periode werden er ineens veel Zuid-Amerikanen aangetrokken, die zorgden toch voor een andere sfeer. Waren veel op zichzelf."
En Schalke was juist gemeengoed. Open en toegankelijk, tastbaar voor de fans. "Wat is er nou erg aan om na een training een halfuurtje handtekeningen uit te delen? Nu staan er meer beveiligers dan supporters om het trainingsveld."
Nieuwe jeugdaccommodatie
Onder anderen Mesut Özil, Julian Draxler, Leroy Sané en Manuel Neuer komen uit de befaamde jeugdopleiding, volgens Van Hoogdalem besteedt Schalke zijn miljoenen de laatste jaren beter. "De club heeft veel geld gestoken in een nieuwe jeugdaccommodatie, helemaal in eigen beheer."
De huidige trainer David Wagner maakte als speler samen met Van Hoogdalem het Europese succes mee. "Wij worden de Eurofighters genoemd. Hebben nog steeds onze eigen ruimte in het stadion. Een keer per jaar worden alle oud-spelers uitgenodigd."
"Ik heb een goed gevoel bij deze coach. David kent dat gevoel van vroeger. Om de sympathie van het publiek te winnen, is het belangrijk dat er iemand voor de groep staat die het unieke Schalke van toen heeft meegemaakt. De fans zijn zo belangrijk voor de club."
Zeker nu, als de club weer eens in zwaar weer verkeert. En niet voor de eerste keer. "Maar het lijkt me sterk dat de club verdwijnt."
Tegenspoed kende Van Hoogdalem als speler amper. Zevende in de eredivisie met RKC. Tweede met Roda, met een puntenaantal dat normaliter volstond voor de titel. Zijn carrière naderde perfectie. "Ik was vier minuten kampioen van Duitsland."
Totdat Bayern München op bezoek bij HSV ver in de extra tijd van de laatste competitiewedstrijd toesloeg. Tevens de periode dat hij tegen het Nederlands elftal aanhikte.
"Duitsland-Nederland, eind 2002 hier in het nieuwe stadion van Schalke. Dick Advocaat was bondscoach en hield me in de gaten. Wat was het mooi geweest om die wedstrijd in actie te komen voor Oranje. Maar ik stond op de reservelijst voor dat duel en daar bleef het bij. Een smetje."
Jeugdtrainer Roda JC
Voor zover zijn gezondheid het toelaat, blijft de voetballerij Van Hoogdalem trekken. Hij traint jeugd bij Roda, dient de club desgevraagd van adviezen. "Op de gang van zaken heb ik verder geen invloed. Laat ik het zo zeggen: er gebeurt genoeg bij Roda om er een goede Netflix-serie over te maken."
Dat geldt ook voor Schalke, de club die hij ooit na een rechtszaak verliet. Doordat afspraken over een rol bij de club na zijn spelersloopbaan werden geschonden. "Voor mij was het een zaak tegen de mensen die het destijds voor het zeggen hadden, niet tegen de club."
De liefde voor Schalke is altijd onvoorwaardelijk gebleven.
"We stonden niet alleen samen op het veld, maar waren ook daarbuiten een team. We spraken veel met elkaar af. De contacten zijn altijd goed geweest. Als ze me ooit bellen met een leuk baantje als scout of iets in die richting, zal ik geen nee zeggen."