Sport en corona
Hendriks: 'NOC*NSF vindt het belangrijk dat RIVM meekijkt bij trainingen'

Hij is blij met het besluit van het kabinet diverse topsportlocaties onder strikte voorwaarden weer te openen voor Nederlandse topsporters, maar technisch-directeur Maurits Hendriks van sportkoepel NOC*NSF weet dat de sport tijdens de coronacrisis onder een vergrootglas ligt.

"Het is fijn dat er iets meer ruimte komt voor olympische -, paralympische sporters en topsporters uit niet-olympische disciplines, maar dat geeft ook een enorme verantwoordelijkheid om goed met de beperking om te gaan", zegt Hendriks over de nieuwe situatie die vanaf 28 april geldt.

Vrijheden

NOC*NSF en voetbalbond KNVB hebben de afgelopen tijd in gesprekken met het ministerie van VWS geprobeerd de topsportsector meer vrijheden te bezorgen, zodat de topsporters hun specifieke trainingen weer zouden kunnen oppakken.

"Dit besluit betekent dat op een aantal plekken in Nederland onder strikte voorwaarden weer gesport kan worden. Dan moet je denken aan de betaald voetbalorganisaties, sportcentrum Papendal en centra voor topsport en onderwijs (CTO's)."

Om hoeveel locaties het precies gaat kan Hendriks nog niet zeggen. "Dat is iets dat we in overleg met de sportbonden moeten gaan bepalen, maar het is logisch dat de trainingslocaties voor de olympische en paralympische atleten daaronder vallen. We zullen daar ook contact met het ministerie over houden."

"De sportbonden zullen een specifieke uitwerking moeten maken van wat de generieke richtlijnen voor de trainingen inhouden. Diverse bonden hebben dat al gedaan. We hebben de laatste weken niet stilgezeten. We hebben veel overlegd met elkaar. Er is al veel werk verricht, maar we vinden het ook belangrijk dat het RIVM met ons meekijkt."

Anderhalvemetersamenleving

Sporters begonnen zich de afgelopen tijd te roeren. Gevreesd werd grote achterstand op te lopen op de buitenlandse concurrentie. Enkele sporters wezen er fijntjes op dat als er gewerkt kan worden in de anderhalvemetersamenleving het ook mogelijk moet zijn om te sporten met die beperking.

"Het is fijn voor Dafne Schippers en andere topsporters in Nederland dat ze delen van de trainingen die ze onmogelijk thuis kunnen doen, nu weer kunnen oppakken", zegt Hendriks tevreden.

STER reclame