Belgische viroloog Marc Van Ranst
NOS Voetbal

Belgische viroloog adviseert UEFA: 'Competities nu stopzetten'

De Europese voetbalbond UEFA heeft de Belgische viroloog Marc Van Ranst om advies gevraagd over het coronavirus. Zijn boodschap richting de UEFA is duidelijk. "Ik zal hen zeggen dat het nu hét moment is om de competities te stoppen", laat de viroloog Sporza weten.

De viroloog van de Katholieke Universiteit Leuven verdedigt daarmee het standpunt van de Belgische voetbalbond (KBVB) om per direct een punt achter het seizoen te zetten. "De competities nog fatsoenlijk afwerken, zal bijzonder moeilijk zijn. Dat is ijdele hoop koesteren. Je kunt beter de realiteit onder ogen zien."

De raad van bestuur van de Pro League, de organisator van de Belgische eerste en tweede klasse, adviseerde op 2 april om dit seizoen niet meer te voetballen. UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin verklaarde daarop dat zo'n beslissing gevolgen kan hebben voor de verdeling van de Europese tickets. "De Belgen en andere competities riskeren uitsluiting van Europees voetbal."

Aleksander Ceferin, voorzitter van de UEFA

Inmiddels zijn 'de plooien gladgestreken' tussen de KBVB en de UEFA. "We hebben de intentie uitgesproken om samen tot een oplossing te komen. Op deze manier is het ook de bedoeling om de Europese tickets voor België voor volgend seizoen veilig te stellen", aldus de bond.

'Wedstrijden zonder publiek verkeerd signaal'

Wedstrijden zonder publiek spelen is volgens Van Ranst geen optie. "Dat zou op dit moment een verkeerd signaal zijn", is hij van mening. "Dan heb je ook twee ploegen, scheidsrechters, trainers, een bank en een heleboel mensen die voor alles moeten zorgen in het stadion. En dat terwijl je aan de mensen vraagt om social distancing te praktiseren."

Van Ranst vindt het nog te vroeg om te praten over de start van het seizoen 2020/2021. "Het is nu midden april, dus er is nog wel even tijd om daarover beslissingen te nemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl