Michel D'Hooghe AFP
Sport en corona

Michel D'Hooghe heeft geen goed woord over voor de Europese voetbalbond UEFA, die dreigt dat landen die nu al een punt achter het seizoen zetten mogelijk minder clubs kunnen afvaardigen voor de Europese toernooien volgend seizoen.

"De gezondheid moet het nu winnen van het financiële" zegt de Belgische voorzitter van de medische commissie van de FIFA tegen het Laatste Nieuws. "Je zou geen dokter moeten zijn om dat in te zien."

België wil stoppen

De Belgische hoogste voetbalklasse wil het seizoen niet meer hervatten. Acht clubs, waaronder Ajax, PSV en AZ, hopen dat de eredivisie snel definitief wordt stopgezet. D'Hooghe snapt helemaal waarom.

"Ik heb in mijn lange loopbaan geleerd dat er een weegschaal bestaat tussen gezondheid en de economie. Meestal wint de economie het. Maar als er nu één ogenblik is waarop de gezondheid alle prioriteit moet krijgen, dan is het nu wel", zegt hij.

D'Hooge zegt vrijdagavond tegen de NOS dat hij het standpunt van de Belgische clubs om - hoogstwaarschijnlijk - te stoppen met het seizoen ook volledig begrijpt. "We moeten echt heel voorzichtig zijn. Ik werd een tijdje geleden door de Engelse pers benaderd omdat de Premier League halverwege mei zou worden hervat. Ik zei dat ze dat wel konden vergeten. Daar werd lacherig over gedaan, maar dat is nu wel anders... We moeten geen risico's nemen."

Sporters beschermen

"Trainingen en voetballen achter gesloten deuren. We moeten dat niet doen", benadrukt D'Hooghe. "Mochten ze het voetbal toch toelaten, dan voorspel ik dat we heel snel weer een corona-uitbraak zullen hebben bij één van de ploegen. En dan moet een team opnieuw in quarantaine. Is men dan daarmee gediend? We moeten onze sporters beschermen."

STER reclame