Ruud Vormer (l) met zijn ploeggenoten van Club Brugge
NOS Voetbal

Belgische clubs vrijwel eensgezind over einde competitie: 'Anderlecht grootste tegenstander'

In België zijn ze er al zo goed als uit. De laatste wedstrijden in de hoogste voetbalcompetitie zijn waarschijnlijk al gespeeld vanwege de wereldwijde coronacrisis. Een vervolg moet er niet meer komen. Dat adviseerde de raad van bestuur van de Pro League, de organisator van de Belgische eerste en tweede klasse, donderdag.

Volgens de Belgische sportjournalist Hans Vandeweghe is dit een logisch advies. "Dit advies is voor ons veel makkelijker dan voor Nederland. We hadden hier nog elf wedstrijden moeten spelen. Dat is gewoon bijna niet meer te behappen. Daarnaast heeft Club Brugge een grote voorsprong van vijftien punten. Iedereen gunt hun dan ook dit kampioenschap. Daar is geen discussie over."

Officieel is het allemaal nog niet. Aanstaande woensdag wordt een belangrijke dag in het proces. Op die dag staat namelijk een algemene vergadering gepland met alle clubs waar een definitief besluit wordt genomen.

"Dan gaat de beslissing bekrachtigd worden", gaat Vandeweghe verder. "21 van de 24 clubs kunnen ermee leven. Dat is ruim meer dan de noodzakelijke 80 procent die nodig is. Anderlecht is de grootste tegenstander. Zij hadden nog de play-offs kunnen behalen en zo Europees voetbal kunnen afdwingen. Maar verder is bijna iedereen het ermee eens. Ook het publiek. Ik heb nog geen negatieve reacties gehoord."

Televisierechten

Naast de enorme voorsprong en de vele wedstrijden hebben de Belgische clubs nog een goede reden om de competitie niet uit te spelen.

"Alle televisiegelden zijn al volledig uitbetaald", weet Vandeweghe. "In veel andere competities is er nog veel te betalen. Die clubs daar willen daarom nog wel spelen en zeggen daarom dat ze de competitie ook gaan uitspelen."

Michel Vlap juicht

De Europese voetbalbond UEFA is niet blij met de beslissing om de Belgische competitie meteen stop te zetten. Ook het moment van de beslissing, een dag nadat de UEFA de deur openzette om tot 3 augustus te voetballen, stuit op onbegrip.

Vandeweghe: "De UEFA trekt de kaart van de grote competities. Dat is makkelijker omdat die clubs pas half september beginnen aan de Europese competities. De Belgische clubs spelen vroeg in het seizoen vaak play-offs voor die competities."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl