Marijn Veen (r) van Amsterdam in duel met Pleun van der Plas van Den Bosch in de tweede wedstrijd van de halve finale van de play-offs van vorig seizoen
NOS Sport

Bijna alle sportcompetities voorbij, maar de hockeyers hopen nog

Sportliefhebbers moeten het voorlopig nog wel even doen met een eenzaam ritje op de fiets, een rondje solitair joggen en kijken naar vermaarde krachtmetingen uit het verleden.

Dinsdagavond maakte premier Mark Rutte duidelijk dat georganiseerde sportbeoefening, zowel professioneel als recreatief, tot ten minste 28 april stil blijft liggen. Voor vrijwel alle sporten betekent dat het einde van de competitie.

Alle? Nee, er zijn nog een paar sportbonden die blijven hopen op een bevredigend einde van de competitie.

De hockeyers, squashers, biljarters en profvoetballers mogen nog hoop koesteren, al geldt het verloop van de coronapandemie als allesbepalende factor. Wat voor alle bonden duidelijk is: wie de competitie wil voltooien, moet creatief zijn.

Hockey: alternatieve competities

De hockeybond beseft dat het aantal beschikbare wedstrijddagen niet toereikend zal zijn om de competities op reguliere wijze te voltooien.

De KNHB denkt na over alternatieve manieren om de competities te voltooien. "Op die manier willen we hockeyers en verenigingen alsnog een mooie periode vol hockey laten beleven. Daar zetten we nu onze energie, kennis en creativiteit op in."

De KNHB gaat verder: "Ons doel is om, wanneer de omstandigheden dat in de loop van mei zouden toelaten, het mogelijk te maken een aantal weken op de verenigingen te hockeyen."

Squash: nog één ronde

Ook Squashbond Nederland (SBN) wil graag de reguliere competitie afmaken. Niet zo gek als je bedenkt dat er nog maar een speelronde te gaan is. Voorlopig staat die laatste speelronde gepland op 19 juni 2020.

Alle nacompetitieduels zijn al wel geschrapt.

De Nederlandse biljartcompetitie is opgeschort en blijft dat voorlopig ook. De start van zomercompetities als in het honkbal en softbal is voorlopig uitgesteld.

Voetbal: woensdag meer duidelijkheid

Voetbalbond KNVB besloot daarop om alle amateurcompetities per direct te beëindigen. Voor de eredivisie, eerste divisie, de eredivisie voor vrouwen, de eredivisie zaalvoetbal en de eredivisie onder 19 houdt de bond nog een slag om de arm.

Premier Rutte maakte duidelijk dat het betaald voetbal alsnog onder de vergunningsplicht voor evenementen valt en dus tot 1 juni niet beoefend mag worden, ook niet zonder publiek. De KNVB beraadt zich nu op mogelijkheden om de competities alsnog uit te spelen, maar houdt ernstig rekening met afstel.

Woensdag gaat de voetbalbond in overleg met Europese collega's en hoopt tot een gezamenlijke oplossing te komen.

KNVB: 'UEFA-vergadering van woensdag is voor ons vooral van belang'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl