Sport en corona
IOC-lid Pound vindt 23 juli logische startdatum Spelen in 2021

Dick Pound, vooraanstaand lid van het Internationaal Olympisch Comité kan via Skype niet bevestigen dat de Spelen volgend jaar op 23 juli beginnen, maar vindt het wel een logische keuze. "Dat is de datum die ik ook gekozen zou hebben."

Volgens Japanse media zal op die dag in Tokio de openingsceremonie van 's werelds grootste sportevenement worden gehouden. De Olympische Spelen zouden dit jaar op 24 juli beginnen, maar vanwege de coronapandemie hebben het IOC en de regering van Japan besloten het evenement een jaar te verschuiven.

Verklaring komt snel

De 78-jarige Pound denkt dat het IOC de nieuwe datum snel naar buiten zal brengen. "Ik heb ergens gehoord dat er vandaag een bijeenkomst is en dat er misschien zelfs al een verklaring komt."

Bekijk hieronder het hele interview dat Herman van der Zandt via Skype had met Dick Pound.

Volledig interview met IOC-lid Dick Pound

Als Pound uitlatingen doet over het reilen en zeilen binnen het IOC - waarvan hij jarenlang vice-voorzitter was - kan dat een voorbode zijn van groot nieuws. Zo was hij vorige week de eerste die naar buiten bracht dat de Spelen zouden worden uitgesteld. Een dag later bleek Pound het bij het juiste eind te hebben.

Hoe wist hij dat zo zeker? Pound: "Het IOC kondigde een verklaring aan. Dat zouden ze niet doen als de Spelen door zouden gaan. En voor het bekendmaken van afstel hadden ze geen bevoegdheid (dat had de Japanse regering moeten doen, red.), dus bleef uitstel over."

Waarom geen Spelen in mei of juni?

Dat het IOC de Spelen volgend jaar eerder laat beginnen - in mei of juni - lijkt Pound onwaarschijnlijk. "Dat is denk ik te snel. Er moet zo veel gebeuren. We geven organiserende steden normaal gesproken niet voor niets zeven jaar om zich voor te bereiden."

"Verder is het schema in de zomer waarschijnlijk aantrekkelijker voor sporters. Zij zijn gewend om voor de Spelen te pieken in juli en augustus. En ik vermoed dat dat ook beter aansluit bij de uitzendschema's voor televisie in Europa, Amerika en Azië."

STER reclame