NOS Sport

Seppelt hekelt halsstarrig IOC: 'Imago van Bach heeft flinke deuk opgelopen'

Journalist Seppelt: 'Halsstarrigheid gaat IOC nog lang verweten worden'

Dinsdag kwam het hoge woord eruit: de Olympische Spelen van Tokio zullen niet in 2020 gehouden worden. Daarmee trok het Internationaal Olympisch Comité als een van de laatste organisaties de onvermijdelijke conclusie dat niemand immuun kan zijn voor het coronavirus.

Waarom aarzelde het IOC zo lang? De Duitse onderzoeksjournalist Hajo Seppelt heeft er geen goed woord voor over. "Thomas Bach en sommigen naast hem hebben het IOC enorme reputatieschade toegebracht."

'Over de rug van atleten'

Seppelt is de luis in de pels van de machtige internationale sportbonden. Hij onthulde onder meer het grootschalige Russische dopingschandaal bij de Winterspelen van Sotsji.

De coronacrisis is van een heel andere orde, beseft Seppelt. Maar ook in deze wereldwijde crisis heeft het IOC steken laten vallen. "Het was volkomen duidelijk dat de Olympische Spelen in juli 2020 volkomen kansloos was", foetert Seppelt.

"Het IOC hield vast aan 2020, terwijl ze allang geweten moeten hebben welke consequenties dat heeft. Ze deden dat over de rug van de gezondheid van mensen en atleten. Weerzinwekkend."

Hajo Seppelt

Tot eind vorige week communiceerde het IOC dat de Spelen gewoon op 24 juli in Tokio van start zouden gaan. Daarmee plaatste het IOC zich volgens Seppelt op gelijke voet met de Braziliaanse president Jair Bolsonaro en zijn Wit-Russische evenknie Aleksandr Loekasjenko, die beiden de ernst van de coronapandemie ontkennen.

"Wat mij betreft was het IOC de afgelopen weken PR-matig rampzalig bezig", vervolgt Seppelt. "Ze speculeerden op het feit dat de curve dan afgebogen zou zijn. Maar als maar een iemand tijdens de Spelen positief zou blijken, dan zou het hele olympisch dorp in quarantaine moeten en nog veel meer in isolatie."

"De gevolgen zijn niet voor te stellen. Dit halsstarrig vasthouden aan de oude plannen gaat ze nog lang verweten weten."

Thomas Bach

En daarvoor is zijn landgenoot Thomas Bach verantwoordelijk, vindt Seppelt. "Bach houdt de teugels strak bij het IOC. De Zonnekoning noemen ze hem ook wel. Het beleid is helemaal op hem ingesteld en hij wordt omringd door jaknikkers en hielenlikkers. Zijn imago heeft een flinke deuk opgelopen."

Toch twijfelt Seppelt er niet aan dat de jurist, die in 1976 als schermer olympisch goud veroverde, in 2021 herkozen zal worden als IOC-voorzitter.

"In de speciale democratie van de sport lopen de lijntjes als bij het Politburo of het Centraal Comité", verwijst Seppelt naar de schijndemocratie in de voormalige Sovjetstaten. "Als Bach dat wil, zal hij voor vier jaar herkozen worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl