IOC-voorzitter Thomas Bach tijdens de telefonische persconferentie
NOS Sport

Bach ziet enorme puzzel, maar 'die moet leiden tot geweldige Spelen'

Het IOC wil zo snel mogelijk met een nieuwe datum komen voor de Olympische Spelen in Tokio. Daartoe is een speciale werkgroep opgericht met de naam 'Here we go', maakte IOC-voorzitter Thomas Bach bekend tijdens een telefonische persconferentie met vierhonderd journalisten.

Bach benadrukte dat het uitstellen van de Spelen vanwege de coronacrisis een gezamenlijk besluit was van het IOC en Japan. "Het IOC was ervan overtuigd dat Japan de Olympische Spelen kon organiseren, maar betwijfelde of de wereld er klaar voor was", zei Bach.

De Spelen worden volgens de IOC-voorzitter uiterlijk in de zomer van 2021 gehouden, waarbij dus ook kan worden gedacht aan een olympische lente. "Alle opties liggen op tafel", aldus Bach.

Enorme puzzel

Als eerste stap gaat het IOC in overleg met de 33 internationale sportbonden. Daarbij moet ook nog eens rekening worden gehouden met de toch al overhoop gehaalde sportkalender: zo staan volgend jaar onder meer de WK zwemmen en de WK atletiek op het programma.

"Het is een enorme puzzel, waarbij ieder stukje moet passen", zei Bach. "Als je er één stukje uithaalt, is de hele puzzel kapot. Ik benijd de leden van de nieuwe werkgroep daarom niet."

Volgens de Duitser zijn er "duizenden logistieke en financiële problemen" op te lossen en kan hij niet garanderen dat alles zal verlopen zoals oorspronkelijk de bedoeling was.

Problemen met olympisch dorp

Een van die problemen is het olympische dorp, waar de atleten tijdens de Spelen zouden worden ondergebracht. De 21 nieuw gebouwde flatgebouwen met 18.000 bedden zouden na de Spelen geschikt worden gemaakt voor permanente bewoning en zijn al voor een deel verkocht.

"We doen wat we kunnen om een olympisch dorp te hebben", zei Bach. "Maar het gaat om een niet eerder vertoonde uitdaging. Deze uitgestelde Spelen vragen offers en compromissen van iedereen. We gaan op zoek naar de beste oplossing."

De IOC-voorzitter toonde zich hoopvol over een goede afloop: "Ik heb er alle vertrouwen in dat we samen een prachtige puzzel kunnen leggen en uiteindelijk geweldige Olympische Spelen zullen houden."

Dinsdag maakte IOC-voorzitter Bach officieel bekend dat de Olympische Spelen in Tokio worden verplaatst naar 2021.

IOC-voorzitter Bach: 'We moeten de Spelen uitstellen naar 2021'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl