NOS Sport

Olympische vlam blijft wel branden en is nu dankbaar onderwerp voor selfies

De olympische vlam blijft branden; berusting in Tokio

"We zitten met z'n allen in een donkere tunnel en we weten niet hoe lang dit zal duren, maar we willen dat het olympische vuur het licht zal zijn aan het einde van de tunnel."

Dat waren de poëtische woorden van IOC-voorzitter Thomas Bach, toen hij dinsdag bekendmaakte dat de Olympische Spelen van 2020 in Tokio worden uitgesteld tot volgend jaar vanwege de coronacrisis.

Het organisatiecomité heeft besloten dat de olympische vlam wel blijft branden in Japan, ook al is nog niet bekend wanneer de Spelen volgend jaar plaats zullen vinden.

Op de foto

De olympische vlam kwam vorige week vrijdag vanuit Griekenland aan in het noordoosten van Japan. De traditionele estafette door het land zou donderdag in Fukushima van start gaan zonder fakkel, lopers en publiek, maar is - logischerwijs - ook uitgesteld.

De vlam wordt nu tentoongesteld in het Aquamarine Park in Iwaki city (Fukushima). Veel Japanners kwamen woensdag, met mondkapje en enige afstand tussen elkaar, een kijkje en een selfie nemen.

Japanners komen een kijkje nemen bij de olympische vlam in Tokio

De tentoonstelling van de vlam in Fukushima was overigens al gepland. De organisatie noemde die vorig jaar al de 'flame of recovery' - de vlam van het herstel - om zo de slachtoffers van de zeebeving bij Fukushima en de daaropvolgende tsunami en kernramp in 2011 te herdenken.

De naam van de tentoonstelling heeft nu vanwege het coronavirus een dubbele, symbolische betekenis gekregen.

De olympische aftelklok bij het olympisch stadion in Tokio, die dinsdag nog op 121 dagen stond, is wel stopgezet. De klok geeft nu nog alleen de huidige datum en de tijd aan. Het is nog niet bekend wanneer de Spelen volgend jaar gehouden zullen worden.

Op deze klok in Tokio werd tot dinsdag aantal dagen tot het begin van de Spelen weergegeven, nu staat er alleen de datum en de tijd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl