NOS Sport

De olympische vlam brandt na versoberde ceremonie zonder publiek

Olympisch vuur ontstoken zonder publiek

In het oude Olympia is de olympische vlam ontstoken voor de Spelen van 2020. Vanwege het coronavirus vond de traditionele ceremonie in Griekenland plaats zonder publiek. Er waren alleen hoogwaardigheidsbekleders en een aantal journalisten aanwezig.

Verder verliep de ceremonie volgens de traditie: met behulp van de zon en een parabolische spiegel werd het vuur ontstoken. Toen de fakkel brandde, werd de vlam overgedragen aan de Griekse Anna Korakaki.

De olympisch kampioene bij het pistoolschieten begon vervolgens aan de eerste etappe van de fakkelloop door Griekenland. Korakaki werd daarmee de eerste vrouw in de geschiedenis die de eerste meters met de vlam mocht afleggen.

Pro Shots
Anna Korakaki loopt de eerste etappe

Na een week wordt het vuur overgedragen aan de Japanse organisatie van de Spelen, waarna de tocht verder gaat in het gastland. Volgens de huidige planning, die ondanks de uitbraak van het coronavirus ongewijzigd is gebleven, komt de vlam op 26 maart aan in Fukushima. Na een estafette door Japan wordt het vuur op 24 juli het olympisch stadion van Tokio binnengebracht, waar de openingsceremonie plaatsvindt.

'Annuleren van de Spelen ondenkbaar'

De gouverneur van Tokio benadrukte eerder op de dag nogmaals dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de Olympische Spelen worden afgeblazen vanwege het coronavirus, dat sinds gisteren een pandemie is. "Er kan niet worden gezegd dat de aankondiging van een pandemie geen gevolgen heeft. Maar ik denk dat annulering ondenkbaar is", zei Yuriko Koike.

Ook Yoshiro Mori, de voorzitter van het organisatiecomité van Tokio 2020, reageerde op de dreiging van het coronavirus voor de Olympische Spelen:

Organisatie Olympische Spelen: 'Denken er niet aan om plannen om te gooien'

De organisatoren van de Spelen hebben er bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) op aangedrongen het evenement zoals gepland te laten doorgaan. Ook het IOC heeft eerder gezegd dat er nog geen sprake is van annulering of uitstel van de Spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl