Nafi Thiam met de gouden medaille in Rio in 2016 ANP
Sport en corona

Begrip, opluchting en hier en daar ook teleurstelling. Het waren overwegend de reacties van de Nederlandse topsporters op het nieuws dat de Olympische Spelen van Tokio officieel zijn uitgesteld. En over het algemeen klonk ook de boodschap: geen tijd om in zak en as te gaan zitten, het vizier gaat op 2021.

Dat geldt ook voor al die topsporters buiten Nederland die zich al maanden, zo niet jaren, voorbereidden op het toernooi en droomden van olympisch eremetaal. Een greep uit de reacties.

"Een hele wijze beslissing om de Olympische Spelen uit te stellen tot 2021", zegt marathonloper Eliud Kipchoge, winnaar van het goud in 2016 in Rio. Hij kijkt ernaar uit zijn olympische titel te verdedigen volgend jaar, maar wenst bovenal iedereen een 'goede gezondheid in deze moeilijke tijden'.

"Onze tijd is niet nu", aldus olympisch zwemkampioen Adam Peaty. "Nu is het tijd voor onze kwetsbaren te zorgen en ze zo goed mogelijk te beschermen."

De Zuid-Afrikaanse zwemmer Chad le Clos sluit zich aan bij de beslissing van het IOC (Internationaal Olympisch Comité) en noemt het het enige juiste. Wanneer de tijd rijp is, gaat de focus op Tokio 2021. "Blijf allemaal gezond en veilig de komende weken. Samen verslaan we dit", schrijft hij op Twitter.

Olympische kampioene op de zevenkamp Nafi Thiam geeft in een interview met de krant Het Nieuwsblad nog een positieve draai aan het uitstel. "Ik heb nu zestien maanden om mij correct voor te bereiden en ben ook 26 jaar volgend jaar. Normaal gezien ben ik dan op de top van mijn kunnen", aldus de Belgische atlete.

Haar Britse collega Dina Asher-Smith roept ook iedereen op om thuis te blijven, net als tennisser Stan Wawrinka en kanoster Emma Wiggs. "Dromen kunnen wachten", zegt de paralympisch kampioene.

De Britse paralympische atleet Stephen Miller heeft zijn zinnen al helemaal verzet. Hij is in afwachting van een nieuwe datum voor de Spelen maar begonnen met de studie digitale marketing en grafische vormgeving.

STER reclame