Wüst imponeert met goud en baanrecord op 1.500 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ireen Wüst heeft haar schaatsseizoen afgesloten met een mooie overwinning op de 1.500 meter. Tijdens de wereldbekerfinale in Heerenveen won ze in een rechtstreeks duel van haar grote concurrente Miho Takagi: 1.53,10 om 1.53,27.

Daarmee was Wüst sneller dan haar baanrecord in Thialf, dat ze in 2018 op 1.53,30 had gezet. In een mooi duel tussen de wereldkampioene allround (Wüst) en wereldkampioene sprint (Takagi) stelde Wüst bovendien voor de derde keer de eindoverwinning in het klassement veilig.

"Dit was echt een waanzinnige race", aldus Wüst na haar 26ste wereldbekerzege op de 1.500 meter. "Heel Thialf stond achter me. Ik was wel een beetje vermoeid, het is toch de laatste wedstrijd van het seizoen, dus ik heb nog één keer alles gegeven."

Wüst geniet in Thialf: 'Wat een waanzinnige race'

Na afloop maakte Wüst bekend dat ze de komende twee seizoenen voor sprintploeg Team Reggeborgh zal rijden, waar ze zich gaat specialiseren op de 1.000 en 1.500 meter. "Het is een geschenk uit de hemel, ik ben er heel blij mee!"

Melissa Wijfje reed in Thialf de derde tijd (1.54,69) en Antoinette de Jong, die zaterdag zilver veroverde op de 3.000 meter, sloot haar seizoen af met de vijfde plaats (1.54,80) op de 1.500 meter.

Wijfje wint laatste massastart

Voor Wijfje, die op de 1.500 meter voor het eerst op een wereldbekerpodium stond, werd het een mooie laatste schaatsdag. De 24-jarige schaatsster won namelijk ook de afsluitende massastart in Heerenveen. Ook dat was haar eerste podiumplaats op dat onderdeel.

Met nog tien ronden voor de boeg reed Wijfje samen met Marina Zoejeva weg bij medevluchtsters Claudia Pechstein en Karolina Gasecka. Het tweetal nam snel een flinke voorsprong, waarna Wijfje de Wit-Russin in de sprint de baas was.

"Dit zie je nooit bij de vrouwen", vertelde Wijfje na afloop. "Echt heel leuk dat het zo eindigt. Dit was absoluut niet het plan, maar Zoejeva ging weg en ik moest mee. Dit had ik van tevoren echt niet verwacht. Het was extra knallen in het laatste schaatsweekend."

De sprint om de derde plaats werd gewonnen door Irene Schouten. Ivanie Blondin werd vijfde en veroverde voor de tweede keer de wereldbeker. Ook in 2016 had de Canadese schaatsster de eindzege in het klassement voor zich opgeëist.

Ook Golikova rijdt baanrecord

In Thialf werd ook een baanrecord op de 500 meter gereden. Angelina Golikova uit Rusland was met 37,02 flink sneller dan de oude toptijd (37,17) van Nao Kodaira uit 2018. Golikova schreef daarmee ook de laatste 500 meter van het seizoen op haar naam.

Baanrecord voor Golikova op 500 meter in Thialf Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Kodaira, de Japanse wereldkampioene, werd tweede in 37,19. Ze eindigde wel, voor de derde keer, als eerste in het wereldbekerklassement. Vanessa Herzog, die zaterdag de eerste 500 meter van het wereldbekerfinaleweekend won, werd nu derde (37,25).

Sanneke de Neeling, de enige Nederlandse sprintster die in actie kwam in Thialf, eindigde met 38,71 als elfde.

Uitslag van de tweede 500 meter (v) bij de wereldbekerfinale in Heerenveen
Uitslag van de 1.500 meter (v) bij de wereldbekerfinale in Heerenveen

STER reclame