Baanrecord en wereldbekergoud voor snelle Nuis

Kjeld Nuis heeft in Thialf op mooie wijze de laatste 1.500 meter van het schaatsseizoen gewonnen. In een rechtstreeks duel versloeg Nuis zijn teamgenoot Thomas Krol. Dat deed de 30-jarige wereld- en olympisch kampioen bovendien in een baanrecord: 1.43,00.

Het oude baanrecord in Thialf (1.43,36) stond sinds 2015 op naam van Denis Joeskov uit Rusland. Krol was overigens ook sneller dan de oud toptijd van Joeskov, maar met zijn 1.43,30 eindigde de schaatser, zaterdag winnaar van de 1.000 meter, als tweede.

Titanenstrijd

"Dit zag ik echt niet aankomen", vertelde een blije Nuis na afloop. "Deze rit kwam echt uit mijn hart. Gisteren wilde het niet en dit was een mooie titanenstrijd. Na een turbulent jaar ben ik hier echt ontzettend blij mee. Dit kwam weer in de buurt van mijn niveau."

Blije Nuis: 'Deze rit kwam echt uit mijn hart'

Nuis: "Het allerbelangrijkste dit seizoen was de WK en dat was voor mij geslaagd. Dit is een prachtige kers op de taart, maar het verbaast mij ook. Ik ben weer de beste op mijn afstand, dus ik ga met een lekker gevoel de zomer in."

Het podium in Thialf kleurde zelfs helemaal oranje. Ook Patrick Roest reed een goede 1.500 meter en eindigde met 1.44,00 als derde. Dankzij zijn overwinning werd Nuis voor de tweede keer winnaar van het wereldbekerklassement.

Ook Shinhama razendsnel in Thialf

Net als bij de vrouwen werd ook op de 500 meter bij de mannen een baanrecord gereden in Thialf. Tatsuya Shinhama won de laatste race van het seizoen in 34,07. Daarmee was de Japanse wereldkampioen sprint maar liefst 0,24 seconde sneller dan het oude baanrecord (34,31).

Die tijd stond op naam van drie schaatsers. Shinhama evenaarde zaterdag, op de eerste 500 meter, al het baanrecord dat daarvoor in handen was van zowel Michel Mulder als Pavel Koelizjnikov.

Shinhama maakt indruk met baanrecord in Thialf Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Shinhama won dankzij zijn overwinning ook de wereldbeker. Niet alleen de Japanse sprinter was sneller dan het baanrecord, ook Laurent Dubreuil dook met 34,30 onder de snelste tijd ooit gereden in Thialf. De Canadese sprinter eindigde als tweede.

Beste Nederlandse schaatser was Dai Dai Ntab, die met 34,45 als zesde eindigde. Ook Kai Verbij was snel, hij werd met 34,63 negende in Thialf en was nog nooit zo snel op de 500 meter in Heerenveen.

Chung wint laatste massastart

Op de afsluitende massastart pakte Bart Swings na een spannende ontknoping voor de tweede keer de wereldbeker. De Belgische schaatser veroverde de trofee ook al in 2018.

Achter de Zuid-Koreaanse winnaar Chung Jae-won werd Swings in de eindsprint tweede, net voor Joey Mantia. Dat was precies genoeg om de Amerikaanse tweevoudig wereldkampioen met slechts één puntje verschil in de wereldbekerstand van de eerste plaats te verdringen.

Swings verovert wereldbeker massastart in Heerenveen

Dit seizoen stond Swings één keer eerder op het erepodium bij een wereldbekerwedstrijd: in het Japanse Nagano werd hij derde.

Met nog drie ronden te rijden ontsnapte Peter Michael. Jorrit Bergsma antwoordde en passeerde de Nieuw-Zeelander, maar in de slotronde zag de wereldkampioen het sprintende peloton alsnog voorbij razen.

Uitslag van de tweede 500 meter (m) bij de wereldbekerfinale in Heerenveen
Uitslag van de 1.500 meter (m) bij de wereldbekerfinale in Heerenveen

STER reclame