Kai Verbij, Thomas Krol en Lauren Dubreuil op het podium van de 1.000 meter Pro Shots

Thomas Krol heeft de laatste 1.000 meter van het schaatsseizoen gewonnen. De 27-jarige schaatser versloeg zijn goede vriend en grote concurrent Kai Verbij in een rechtstreeks duel: 1.07,85 om 1.08,13.

Dankzij de zege eindigde Krol ook als eerste in het klassement van de wereldbeker. Verbij begon de dag als leider in de wereldbekerstand, maar moest winnen in Thialf om Krol achter zich te houden.

Dubbelslag voor Krol op 1.000 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Dat lukte niet, hij eindigde als derde, want de Canadese schaatser Laurent Dubreuil was met 1.08,11 ook nog sneller. "Ik had graag willen winnen", aldus Verbij. "Het is echt de zoveelste keer dat ik er net naast grijp in het eindklassement."

Winnaar Krol: "Na de NK heb ik zelf niet meer echt lekker geschaatst. Het was onstabiel en het rommelde. Ik ben blij dat ik hier wat moois heb laten zien. Dus dat ik nu win, is eigenlijk wel verrassend."

Blije Krol en balende Verbij: 'Leuk om tegen elkaar te strijden'

Krol was blij om het seizoen zo af te sluiten. "Het was vooral leuk om tegen elkaar te strijden. Het ging bizar hard en mooi dat het is gelukt. Dat had ik echt niet verwacht."

Verbij en Krol gaan na dit seizoen, samen met Michel Mulder, op vakantie naar Australië. "Lekker om even niet aan schaatsen te denken en leuk om samen op vakantie te gaan. Het wordt een mooi tripje!"

Wereldkampioen Kjeld Nuis, de afgelopen vier jaar winnaar van het wereldbekerklassement, werd vijfde (1.08,30) en Lennart Velema reed de elfde tijd in Heerenveen: 1.09,05.

Eindzege voor Roest op lange afstanden

Patrick Roest schreef dankzij zijn overwinning op de laatste 5.000 meter van het schaatsseizoen ook het gecombineerde wereldbekerklassement (5.000 en 10.000 meter) op zijn naam. In Heerenveen won Roest de vijf kilometer in 6.11,15.

Het was voor de 24-jarige Roest zijn vijfde wereldbekerzege van het seizoen. Alleen in het Japanse Nagano kwam hij niet in actie en ging de zege naar de Russische schaatser Danila Semerikov, die in Thialf als enige Roest nog van de eindoverwinning kon houden.

Roest pakt wereldbeker voor eerste keer Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Roest, de kersverse wereldkampioen allround, versloeg Semerikov in een rechtstreeks duel: 6.11,15 om 6.16,38. Het was voor Roest voor het eerst in zijn schaatscarrière dat hij de eindzege in een wereldbekerklassement pakte.

"Dit is een mooie ervaring", vertelde Roest na afloop. "Ik heb het hele seizoen elke 5.000 meter gewonnen waaraan ik meedeed. Het verschil was klein, maar ik was het aan mijn stand verplicht om te winnen. Ik moest alleen geen domme dingen doen."

Blije Roest: 'Dit is een mooie ervaring'

Toch was Roest met zijn tijd (6.11,15) niet helemaal tevreden. "Ik ben de laatste weken veel sneller geweest, dus ik hoopte wel op een tijd onder de 6.10,00. Het kwam niet makkelijk vandaag, ik had toch de WK allround nog in mijn benen."

De andere Nederlandse schaatsers, Jorrit Bergsma en Marcel Bosker, eindigden respectievelijk als vijfde (6.16,44) en zevende (6.17,89).

Shinhama evenaart baanrecord

Tatsuya Shinhama werd bij de wereldbekerfinale in Heerenveen winnaar van de eerste 500 meter. De Japanse wereldkampioen sprint evenaarde het baanrecord, dat met 34,31 al in handen was van een tweetal: Michel Mulder en Pavel Koelizjnikov.

Mulder keek op de tribune van Thialf toe hoe Shinhama bijna onder zijn tijd uit 2013 dook. Laurent Dubreuil uit Canada, die vorige week bij de WK sprint zilver veroverde, werd tweede en stond voor het eerst dit seizoen op het podium.

Snelle Shinhama evenaart baanrecord in Thialf Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Shinhama, die dit seizoen ook de 500 meter in Tomaszów-Mazowiecki won, loste Viktor Moesjtakov af als klassementsleider. De Russische sprinter werd slechts tiende in 34,73 en zakte naar de tweede plaats in het klassement.

Dai Dai Ntab werd zevende (34,61) en Kai Verbij elfde (34,87). Zondag wordt de laatste 500 meter van het seizoen gereden, waarbij de winnaar 120 punten verdient.

Uitslag van de 1.000 meter (m) bij de wereldbekerfinale in Heerenveen
Uitslag van de 5.000 meter (m) bij de wereldbekerfinale in Heerenveen

STER reclame