Smeekens stopt met schaatsen: 'Fysiek is het op'

Schaatser Jan Smeekens heeft een punt achter zijn loopbaan gezet. De 33-jarige specialist op de 500 meter werd in 2017 wereldkampioen op die afstand. In 2014 werd hij op de Olympische Spelen in Sotsji tweede op de 500 meter.

"Aan de ene kant is het moeilijk en aan de andere kant merk ik dat het fysiek op was", aldus Smeekens. "Meerijden om alleen wereldbekers te rijden, kan ik niet. Zo ben ik nooit een wedstrijd ingegaan. Zo kan ik geen topsport bedrijven.'

Smeekens bekent dat hij elke week, bij elke wedstrijd last heeft van zijn rug. "Dat is niet ideaal, zeker als je ook nog een gat moet dichten. De stap naar de wereldtop kan ik niet maken. Ik word er niet jonger op. Het voelt alsof het mooi is geweest."

'Sotsji was heel zuur'

In 2014 leek Smeekens olympisch goud op de 500 meter te veroveren. Het scorebord in Sotsji gaf ook heel even aan dat hij de winnaar was, maar nadat de tijden waren aangepast, bleek dat Michel Mulder 0,012 sneller was en dat Smeekens met zilver genoegen moest nemen.

Smeekens stopt met schaatsen: van teleurstellingen tot WK-goud

"Het was heel zuur, maar als ik nu terugkijk, ben ik supertrots dat ik op dat podium heb laten zien dat ik goed kan schaatsen", zegt Smeekens. "Extra zuur dat ik bovenaan stond. Dat voel je in elke vezel. Dan moet je later horen dat je toch tweede bent. Daar heb ik wel even last van gehad."

Goud in Gangneung

Drie jaar later wist hij wel goud te pakken op een mondiaal toernooi. Bij de WK afstanden op de olympische baan in Gangneung was hij een jaar voor de Spelen eindelijk de snelste op de kortste sprintafstand. "Het harde werken betaalde zich uit", aldus Smeekens.

Naast die gouden plak in 2017 won hij bij de WK afstanden nog twee keer brons (2011 en 2013). Smeekens deed maar één keer mee aan de WK sprint (dertiende in 2011) en won twee keer zilver op de NK sprint.

Jan Smeekens na zijn gouden race op de WK afstanden 2017 Getty Images

Daarnaast won hij 17 wereldbekerwedstrijden op de 500 meter en was hij in 2013 winnaar van het eindklassement. Dit seizoen wist Smeekens zich niet te kwalificeren voor de wereldbekers, waardoor hij voor het eerst sinds 2005 niet actief was in het wereldbekercircuit.

Smeekens werd dit seizoen nog vijfde op de 500 meter bij de EK afstanden en twaalfde bij de WK afstanden. Zondag is hij present bij de wereldbekerfinale in Heerenveen. Niet om te schaatsen, maar om te kijken en afscheid te nemen.

STER reclame