Sprintkanon Smeekens gaat op voor laatste kans: 'Het lek is boven'

Het is dit seizoen stil rond schaatser Jan Smeekens. En met reden: het sprintkanon plaatste zich niet voor de wereldbekerwedstrijden en reed zijn rondjes op de trainingsbaan. Komend weekend is het bij de KPN NK afstanden daarom pompen of verzuipen.

In Heerenveen kan Smeekens zijn seizoen redden door zich op 'zijn' 500 meter te plaatsten voor de WK én het tweede deel van de wereldbekerwedstrijden. Voor de WK is alleen een podiumplaats genoeg, voor de World Cups volstaat een topvijfnotering.

Omdat Smeekens alleen uitkomt op de 500 meter, staat hij in feite voor 34 seconden die zijn seizoen kunnen maken of breken. Maar onzeker maakt dat de 32-jarige sprinter niet.

Smeekens: "Natuurlijk sta je daar scherp, gefocust en gespannen aan de start. Maar dat hoort erbij. Als je dat niet hebt, is het tijd om niet meer mee te doen."

Ik was het hele seizoen aan het klooien met mijn materiaal.

Jan Smeekens

De schaatser van Jumbo-Visma bereidde zich voor in het Italiaanse Collalbo, waar hij op hoogte trainde. En dat ging goed.

Op de vraag of hij beter is dan aan het begin van het seizoen, toen hij naast een World Cup-ticket greep, antwoordt Smeekens zonder twijfel: "Ja, absoluut. Het trainen gaat echt lekker en het materiaal voelt goed, dus dat lek is boven. Dan is het zorgen dat je scherp bent."

Klooien met materiaal

Dat lek is boven? Smeekens was naar eigen zeggen in aanloop naar de plaatsingswedstrijden voor de wereldbeker, van begin november, "aan het klooien met zijn materiaal".

Jan Smeekens wist zich niet te kwalificeren voor de wereldbekerwedstrijden ANP

In het kort: Smeekens koos voor hardere schoenen, om in februari snellere bochten te kunnen rijden op de WK afstanden in Salt Lake City. Maar na vijf maanden testen, trok hij de conclusie dat de wijziging van materiaal niet het gewenste resultaat gaf.

Smeekens: "Dan moet je halsoverkop terug op het oude materiaal en voordat je daaraan gewend bent..." En dan werd Smeekens ook nog eens vader. "Wat natuurlijk fantastisch is, maar dat zorgt niet voor een hele rustige voorbereiding."

Druk staat erop

Het resultaat: een achtste plaats op de 500 meter tijdens de kwalificatiewedstrijden. En dus staat de druk er bijna twee maanden later vol op; het scenario van een heel seizoen lang geen internationale wedstrijden dreigt.

Stopt de 32-jarige Smeekens in dat geval met schaatsen? Daar denkt hij later pas over na. "Als je daar nu al mee bezig bent, geloof ik niet dat dit enige positieve uitwerking heeft op de wedstrijd."

STER reclame