NOS SchaatsenAangepast

Razendsnelle Roest verslaat Kramer en blijft maar net boven baanrecord

Roest heerst op vijf kilometer, ook Kramer pakt WB-ticket

Patrick Roest is het schaatsseizoen uitstekend begonnen. Bij de kwalificatiewedstrijden voor de eerste wereldbekerwedstrijden bleef hij in een rechtstreeks duel met zijn grote rivaal Sven Kramer maar net boven het baanrecord (6.08,96) op de 5.000 meter: 6.09,83.

Door zijn overwinning leidt Roest het vijftal dat bij de eerste wereldbekerwedstrijden mag uitkomen op de vijf kilometer. Kramer reed op het ijs in Thialf probleemloos naar 6.15,71. Die tijd was goed voor de derde plaats.

Eigenwijs

Roest ging als een raket van start, reed in de eerste helft van zijn race alleen maar 28'ers en leek lang op weg naar een verbetering van het baanrecord van de Rus Danila Semerikov. Dat bleef echter net buiten bereik.

"De laatste rondjes kon ik het niet vasthouden", vertelde Roest. "Ik begon veel te gek en een beetje enthousiast. Ik probeerde wel te luisteren naar de coach, maar deze keer was ik een beetje eigenwijs. Het is mooi om zulke ritten te rijden."

Roest: 'Ik was een beetje eigenwijs vandaag'

Ook Jorrit Bergsma (tweede in 6.14,31), Marcel Bosker (6.18,41) en Douwe de Vries (6.18,80) mogen het internationale circuit in. Jan Blokhuijsen redde het net niet. Hij maakte na een jaar afwezigheid zijn rentree in de schaatswereld en eindigde als zesde (6.20,50).

Kramer werd twee weken geleden aangereden toen hij op de fiets op weg was naar de ijsbaan in Inzell, waar hij op trainingskamp was. Daarbij liep hij een botkneuzing in zijn rechterknie op en was zijn deelname aan de kwalificatiewedstrijden onzeker geworden.

Tevreden Kramer: 'Geen tot nauwelijks last van mijn knie'

"Het gaat voorspoedig", vertelde Kramer na zijn race. "Ik ben blij met het herstel, ik heb geen tot nauwelijks last van mijn knie. Vroeger zou ik achter Roest aan zijn gegaan, maar dat is niet verstandig. Ergens doet dat pijn, maar ik ga toch de wereldbeker in."

Ntab wint 500 meter, Nuis en Smeekens missen startbewijs

Dai Dai Ntab, Kai Verbij, Ronald Mulder, Lennart Velema en Hein Otterspeer plaatsten zich op de 500 meter voor de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen. Op het ijs in Thialf reed Ntab de snelste tijd: 34,79.

Ntab wint, geen wereldbeker voor Nuis, Mulder en Smeekens

Kjeld Nuis (zesde in 35,13), olympisch kampioen Michel Mulder (zevende in 35,14) en Jan Smeekens (achtste in 35,23) grepen naast een startbewijs.

Dat betekent dat Smeekens, die sinds 2005 onafgebroken actief was in de wereldbeker en 38 medailles won (17 keer goud), geen wereldbekerwedstrijden op de 500 meter zal rijden.

Velema verrast in Thialf

Velema verraste de topsprinters door als eerste een snelle tijd te noteren: 35,04. Hij pakte zijn eerste startbewijs op de 500 meter sinds 2013. Alleen Ntab, Verbij (34,94) en Ronald Mulder (35,00) doken nog onder de tijd van Velema.

Ntab, die vorig seizoen plaatsing voor de wereldbekers net misliep, was na afloop tevreden. "Ik heb veel geleerd van vorig jaar, maar dat wil ik zo snel mogelijk vergeten", aldus Ntab. "Ik wilde de beste Dai Dai laten zien en tot nu toe lukt dat!"

Smeekens stelde teleur met de achtste tijd. "Dit komt wel even aan", aldus Smeekens. "Het was een slechte race, net een hinkelbaan. Ik kan er niets meer aan veranderen. Er valt nog veel te verbeteren voor de NK afstanden, over twee maanden."

"Het was technisch gewoon niet goed en dat kun je je niet permitteren in dit veld. Dit is heel teleurstellend. Het liefst zou ik nog een keer rijden. Tja, of ik het dan wel zou halen, zullen we nooit weten..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl