Kjeld Nuis ANP

Met maar liefst zes wereldrecords tijdens de wereldbekerfinale gingen de schaatsers ruim zeven maanden geleden de zomer in.

Dit weekeinde begint in Heerenveen de route die wederom naar Salt Lake City zal leiden. Daar worden half februari de WK afstanden gehouden, het belangrijkste toernooi van dit schaatsjaar.

Kwalificatietoernooi voor wereldbekers

In het openingsweekeinde strijden de schaatsers om startplekken voor de eerste vier wereldbekerweekeinden van het seizoen. Alle afstanden zijn live te zien op NOS.nl en in de NOS-app. Vrijdag en zaterdag zijn de hoogtepunten in samenvattingen te zien op televisie, de wedstrijden van zondag zijn live op televisie en internet.

Bekijk hieronder in de carrousel het programma voor de komende dagen:

De komende drie dagen zullen uitwijzen in hoeverre Sven Kramer wordt belemmerd door de knieblessure die hij half oktober opliep na een ongeluk op de fiets.

De vraag is ook hoe drie grote namen die vorig seizoen niet in actie kwamen, ervoor staan. Jan Blokhuijsen en Koen Verweij namen een tussenjaar, Jorien ter Mors was langdurig geblesseerd. Zij kunnen de wereldbekers goed gebruiken om wedstrijdritme op te doen.

Wie rijdt bij welke ploeg?

Verweij heeft zich aangesloten bij Team Reggeborgh, de formatie van Gerard van Velde die de afgelopen jaren vooral een sprinterscollectief was.

De meeste andere wereldtoppers bleven bij dezelfde ploeg. Zo rijden Sven Kramer en Kjeld Nuis nog altijd bij Jumbo-Visma, Ireen Wüst bij TalentNED en Irene Schouten bij Easyjet.

Bekijk hieronder in de carrousel de selecties van de grootste ploegen:

In Heerenveen plaatsen de beste vijf rijders per afstand zich voor de eerste serie wereldbekers. Over twee weken zien we onder anderen Nao Kodaira, Sverre Lunde Pedersen en Martina Sábliková in de Wit-Russische hoofdstad Minsk bij de eerste wereldbeker.

Nog voor de kerstdagen reizen de schaatsers door naar Tomaszów (Polen), Nur-Sultan (Kazachstan) en Nagano (Japan).

Alle wedstrijden van het seizoen 2019/2020 op een rij NOS

Tussen Kerst en Oud en Nieuw wordt bij de KPN NK afstanden in Thialf gestreden om tickets voor de EK afstanden, ook in Heerenveen, en de WK afstanden in Salt Lake City.

WK sprint en allround in één toernooi

Eind februari heeft het Noorse Hamar de primeur van het eerste gecombineerde WK sprint en allround. Het seizoen wordt begin maart afgesloten waar het dit weekeinde begint, in Thialf, met de wereldbekerfinales.

Dan weten we of Sven Kramer en Ireen Wüst (beiden 33 inmiddels) nog altijd aan de top staan, of Koen Verweij zich heeft teruggevochten en of Kjeld Nuis zijn eigen wereldrecords heeft kunnen aanscherpen.

Bekijk hieronder in de carrousel andere reportages in aanloop naar het schaatsseizoen:

STER reclame