Ter Mors terug na knieblessure: 'Topsport is continu vechten'

Met de hashtags #comeback, #stronger en #moretocome liet Jorien ter Mors een jaar geleden op Instagram weten dat ze door een knieoperatie het hele seizoen langs de kant zou staan.

Zo strijdbaar als ze aan de revalidatie begon, zo moeilijk werd het jaar van het herstel. "Wil ik niet liever stoppen en niet meer vechten tegen al die pijn?", vroeg Ter Mors zich geregeld af.

"Het was een jaar met heel veel ups en downs en met veel twijfels. Ik heb ook wel gedacht: komt het nog wel goed?"

'Schaatser in hart en nieren'

Vrijdag gaat in Heerenveen het schaatsseizoen van start met kwalificatiewedstrijden voor de eerste wereldbekerweekeinden. "Ik heb uitgekeken naar het begin van de winter. Ik ben een schaatser in hart en nieren, geen wielrenner of iemand voor in het krachthonk."

"Nu is er weer plezier, ongeacht de pijn. Dat is waar ik het voor doe, dat is het mooiste wat er is."

Een chronisch ontstoken kniepees kwelde Ter Mors zo erg dat ze besloot zich te laten opereren. Na een trainingswedstrijd in het Zuid-Duitse Inzell, begin oktober vorig jaar, hakte ze de knoop door.

Voor de ingreep ervoer ze "elke dag" pijn en kende ze slapeloze nachten. Maar na de operatie was het niet meteen hosanna.

"Ik denk dat ik heel vaak heb geroepen: ik kap ermee. Dat deed ik als ik merkte dat bepaalde oefeningen of bewegingen niet lukten. Je ontwikkeling stagneert, al hoort dat natuurlijk ook bij het proces", vertelt Ter Mors.

Twee olympische medailles

Op de Olympische Spelen van Pyeongchang schitterde Ter Mors met twee medailles. Goud op de 1.000 meter op de langebaan en brons op de aflossing bij het shorttrack, een unieke dubbelslag.

Terwijl de andere medaillewinnaars een week na de Spelen werden gehuldigd in Amsterdam, zat Ter Mors in China. Van Pyeongchang was ze doorgevlogen naar Changchun voor de WK sprint. En ook dat werd een succes, want ze veroverde de wereldtitel.

Pyeongchang 2018: Ter Mors met de gouden medaille die ze won op de 1.000 meter ANP

Ter Mors: "Ik kan me niet herinneren dat ik pijn had in Pyeongchang. Maar ik herinner me wel dat ik de week na de WK sprint dacht: ik heb toch iets gedaan wat niet heel goed was voor mijn knie."

"Je probeert het te vergeten, te doen alsof het (de pijn, red.) er niet is. Als je dat lang genoeg doet, baan je je een weg in een wereld waarin dat niet meer bestaat. Terwijl het er wel is."

Hoe moeilijk het afgelopen jaar ook was na de operatie, Ter Mors is blij weer terug te keren op het ijs. "Topsport is continu vechten. En ik héb gevochten. Ik ben blij dat ik zo ver gekomen ben, want het is het waard."

Bekijk hieronder in de carrousel andere reportages in aanloop naar het schaatsseizoen:

STER reclame