Semerikov verrast Roest en Kramer op 5.000 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Danila Semerikov heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen voor een enorme stunt gezorgd door de 5.000 meter te winnen. Zijn tijd van 6.08,96 was zelfs goed voor een baanrecord.

Sven Kramer oogde, na zijn rugproblemen, weer fit en schaatste in de eerste rit naar een tijd van 6.10,61. Patrick Roest dook daar met 6.09,82 onder en daarmee leken het goud en zilver verdeeld.

Maar Semerikov dacht daar anders over. Tien ronden lang reed hij rond een keurige vijfde plaats, maar in de slotkilometer sprintte hij of z'n leven ervan afhing. En met succes: Semerikov, die nog nooit op het podium had gestaan, werd de eerste Rus die in de wereldbeker een 5.000 meter won.

Kramer is blij met tijd

Hoewel Sven Kramer 'slechts' brons won, was hij toch tevreden met zijn optreden in Thialf. "Als je ziet hoe ik de laatste twee maanden heb lopen kloten, om het zo maar te noemen, ben ik wel blij dat ik bij mijn eerste vijf kilometer een 6.10 rijd."

Kramer na rugproblemen blij met tijd op 5 kilometer

De rugproblemen van Kramer zijn niet nieuw, maar speelden op toen hij zich aan een koffer vertilde in de aanloop naar de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen. "Mijn laatste goede vijf kilometer was begin oktober in Inzell. In de tussenliggende tijd heb ik alleen maar lopen kwakkelen met mijn rug. Het gaat nu beter, maar het moet nog beter."

Zijn rugproblemen hebben voor twijfels gezorgd, maar nu gaat het vizier op de NK afstanden van 28 tot en met 30 december, waar Kramer zich kan kwalificeren voor onder meer de WK afstanden. "Als topsporter twijfel je altijd. Zeker als je geblesseerd raakt en die jonge gasten steeds harder gaan rijden."

Roest verbaasd, Semerikov in de wolken

Patrick Roest reed een uitstekende 5.000 meter, maar stond met zijn mond vol tanden toen Danila Semerikov later nog sneller was. "Deze zag ik niet aankomen. Ik heb zelf een heel goede race neergezet en had niet verwacht dat er nog iemand onder zou komen."

Winnaar Semerikov was zelf net zo verbaasd met zijn zege. "Het is een wonder. Mijn doel was een plaats in de top-6. Ik heb geen idee hoe dit komt en ben bang voor alle berichten als ik straks mijn telefoon pak. Ik denk dat ze thuis wel feest aan het vieren zijn."

Uitslag 5.000 meter (m)

STER reclame