Ter Mors maakt indruk bij rentree in Heerenveen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De startbewijzen voor de 1.500 meter van de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen zijn verdeeld. Schaatssters Jorien ter Mors, Antoinette de Jong, Ireen Wüst, Melissa Wijfje en Reina Anema zijn zeker van de eerste vier wedstrijden.

Bij de kwalificatiewedstrijden in Heerenveen reed Ter Mors, die vorig seizoen volledig moest missen vanwege een knieoperatie en revalidatie, veruit de snelste tijd: 1.54,22. De olympisch kampioene van 2014 versloeg De Jong (1.54,97) in een rechtstreeks duel op het ijs in Thialf.

"Ik ben heel blij met deze race", vertelde Ter Mors na haar ijzersterke rentree. "Ik ging er open in, gewoon om te kijken waar ik nu sta. Vandaag was een goede dag en daar ben ik heel blij mee!"

Ter Mors: 'Heel blij met deze stap in het proces'

Ter Mors: "Het doel was plaatsen voor de wereldbekers en dat is gelukt. Maar, eigenlijk heb ik niets gewonnen. Toch ben ik heel blij met deze stap in het proces, elke keer kan ik weer een stapje verder."

Anema verrast

Grote verrassing in de top-5 is de naam van Anema. Met 1.56,54 reed ze een perfecte race en hield daarmee onder anderen Carlijn Achtereekte, olympisch kampioene op de 3.000 meter, achter zich.

Anema reed vorig seizoen wel twee keer in de B-groep (vijfde en dertiende) bij de wereldbeker, maar mag zich nu opmaken voor de A-groep. Regerend wereld- en olympisch kampioene Wüst klokte 1.55,10 en Wijfje was goed voor 1.55,80.

STER reclame