Leerdam pakt wereldbekergoud op 1.000 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Jutta Leerdam heeft bij de wereldbekerfinale in Heerenveen de laatste 1.000 meter van het seizoen gewonnen. De wereldkampioene noteerde de derde tijd ooit gereden in Thialf: 1.13,69. Daardoor stond Leerdam voor het eerst op een wereldbekerpodium.

De eindzege in het wereldbekerklassement over 1.000 meter ging naar de Amerikaanse schaatsster Brittany Bowe, die met 1.13,98 als tweede achter Leerdam eindigde. Leerdam klom dankzij haar overwinning van de negende naar de vierde plaats in het wereldbekerklassement.

"Wow, de eerste keer op het wereldbekerpodium en dan meteen goud", aldus Leerdam na haar snelle race. "Dit is echt een supermooie afsluiting van dit seizoen. Ook in mijn laatste wedstrijd heb ik laten zien wat ik waard ben."

Leerdam: 'Supermooie afsluiting van dit seizoen'

Leerdam reed de derde snelste tijd in Thialf: 1.13,69. "Het ging niet vlekkeloos, want ik had een grote misser in het begin. Jammer dat het geen baanrecord was, maar voor vandaag is het een mooie tijd. Dat baanrecord blijft dus op de planning staan."

Ook Letitia de Jong reed een goede laatste 1.000 meter van het seizoen. Ze klokte de vierde tijd (1.14,41). Sanneke de Neeling eindigde met 1.17,24 als elfde in Heerenveen.

Eindzege voor Sáblíková, zilver voor De Jong

Martina Sáblíková won in Heerenveen het gecombineerde wereldbekerklassement over 3.000 en 5.000 meter. De Tsjechische schaatsster was voor de dertiende keer in veertien seizoenen de beste in de wereldbeker.

De 32-jarige Sáblíková reed op de laatste 3.000 meter van het seizoen slechts de vierde tijd (4.02,13), maar het was alsnog voldoende voor de eindzege. Antoinette de Jong sloot in Thialf een matig schaatsseizoen af met de zilveren medaille.

Zilver voor de Jong, Sáblíková wint wereldbeker Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het leek er lang op dat De Jong met 4.00,03 de afstand op haar naam zou schrijven, maar in de laatste rit dook Isabelle Weidemann uit Canada nog onder de tijd van De Jong: 3.59,75. Daardoor eindigde Weidemann in het klassement als tweede.

"Het scheelde heel weinig", vertelde De Jong na haar race. "Het was mooi geweest om te winnen, maar ik ben zo blij dat ik weer een goede rit reed. In Thialf rijden is sowieso altijd fantastisch, dus het is jammer dat ik niet heb gewonnen."

Tevreden De Jong: 'Zo blij dat ik weer een goede rit reed'

De Jong was in het eindklassement de beste Nederlandse schaatsster op de vijfde plaats. In Thialf kwamen ook Carlijn Achtereekte (vijfde in 4.02,20), Esmee Visser (achtste in 4.05,38) en Reina Nema (tiende in 4.08,81) nog in actie.

Herzog verrast op 500 meter

Vanessa Herzog schreef tijdens het wereldbekerfinaleweekend in Heerenveen verrassend de eerste 500 meter op haar naam. De Oostenrijkse sprintster was op het ijs in Thialf net iets sneller dan Olga Fatkoelina uit Rusland: 37,31 om 37,34.

Het was voor Herzog, de regerend Europees kampioene sprint, pas de eerste wereldbekerzege dit seizoen op de 500 meter.

Herzog klopt Fatkoelina en Kodaira in Heerenveen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Nao Kodaira, die eerste staat in het wereldbekerklassement, noteerde slechts de derde tijd in Heerenveen. De olympisch kampioene uit Japan klokte 37,39, gaat met 420 punten nog altijd aan de leiding, maar Fatkoelina volgt op de tweede plaats met 388 punten.

Namens Nederland kwam alleen Sanneke de Neeling in actie op de 500 meter. Ze werd met 38,97 twaalfde en laatste. Zondag wordt de laatste 500 meter van het seizoen gereden, waarbij de winnares 120 punten verdient.

Uitslag van de 1.000 meter (v) bij de wereldbekerfinale in Heerenveen
Uitslag van de 3.000 meter (v) bij de wereldbekerfinale in Heerenveen

STER reclame