Nederlandse vrouwen in wereldrecord naar WK-goud op gedevalueerde teamsprint Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse schaatssters hebben met een wereldrecord hun wereldtitel geprolongeerd op het onderdeel teamsprint. Femke Kok, Jutta Leerdam en Letitia de Jong reden op het snelle ijs van Salt Lake City in 1.24,02 naar de winst.

Ook de Nederlandse mannen prolongeerden hun wereldtitel, maar Dai Dai Ntab, Kai Verbij en Thomas Krol reden niet de snelste tijd. Canada was een halve seconde sneller (1.17,68), maar werd gediskwalificeerd omdat de rijders te vroeg wisselden, waardoor het goud alsnog naar Nederland ging. De Canadezen dienden nog wel een protest in, maar dat werd afgewezen. China pakte het zilver en het brons ging naar Noorwegen.

Bekijk hieronder de samenvatting en de reactie van de Nederlandse mannen:

De Russische mannen behoorden vooraf tot de favorieten voor het goud, maar konden na een val van Pavel Koelizjnikov de wereldtitel vergeten. Vrijdag is de Rus als wereldrecordhouder favoriet op de 500 meter.

Vier deelnemers bij de vrouwen

Bij de vrouwen eindigde Rusland, tot vanavond houder van het wereldrecord (1.24,84) als tweede, op 0,47 seconde van het Nederlandse trio. De Poolse vrouwen grepen het brons.

Vorig jaar reden Leerdam en De Jong ook in het winnende team. WK-debutante Femke Kok nam nu de plaats in van Janine Smit. Bekijk hieronder de reactie van het Nederlandse drietal:

Er deden slechts vier landen mee aan de teamsprint. Het onderdeel is niet olympisch en stond vorig jaar voor het eerst op het programma bij de WK afstanden.

Letitia de Jong zei het jammer te vinden dat er niet meer landen meedoen aan de teamsprint. "Landen die niet zo'n sterke slotrijder hebben, kiezen voor hun eigen kansen. En wie er niet is, kun je ook niet verslaan. Als je meer landen aan de start wil hebben, moet je misschien met twee schaatssters aan de start staan", aldus De Jong.

STER reclame