Bloemen is Kramer en tegenvallende Roest te snel af op 5.000 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ted-Jan Bloemen heeft voor de eerste keer in zijn loopbaan de 5.000 meter gewonnen bij de WK afstanden. De Canadese houder van het wereldrecord reed in Salt Lake City naar 6.04,37 en was daarmee 0,54 seconde sneller dan Sven Kramer, die het zilver pakte.

Voor Patrick Roest eindigde de avond in een deceptie. De 24-jarige Roest was bij de laatste negen vijf kilometers waar hij aan de start stond de beste, maar reed nu in 6.08,58 naar de vierde tijd.

Roest begon voortvarend, maar de laatste ronden stortte hij helemaal in. Na zijn rit werd hij ook nog eens gediskwalificeerd omdat hij geen band om zijn arm droeg.

Bekijk hieronder de reacties van Roest, Kramer en Bloemen.

Sven Kramer reed een van de beste races uit zijn imponerende loopbaan, maar het was dit keer niet genoeg voor het goud. De achtvoudig wereldkampioen en drievoudig olympisch kampioen op de 5.000 meter klokte al in de derde rit 6.04,91, zijn vierde tijd ooit.

In de ritten daarna beten veel schaatsers zich stuk op de scherpe tijd van Kramer. Jorrit Bergsma was bijna negen seconden langzamer (6.13,42) en eindigde op de achtste plaats.

Ook titelverdediger Sverre Lunde Pedersen kwam niet aan de tijd van de 33-jarige Fries; de Noor werd met 6.11,80 vierde. Het brons ging verrassend naar de Canadees Graeme Fish.

Geen toptijden

De mannen kwamen niet in de buurt van het wereldrecord (6.01,86), dat sinds 2017 in handen is van Ted-Jan Bloemen. In aanloop naar de race werd er gesproken over het doorbreken van de magische grens van zes minuten op de 5.000 meter, maar de omstandigheden waren vanavond niet ideaal.

Ook de vrouwen kwamen op de 3.000 meter niet in de buurt van het wereldrecord.

Uitslag 5.000 meter (m) WK afstanden

STER reclame