'Als ik gelukkig ben, schaats ik hard. En ik ben gelukkig'

Er vormt zich een lach op zijn gezicht en zijn ogen beginnen te stralen. Schaatser Ted-Jan Bloemen vertelt dat hij happy is. Laat het voor de concurrentie bij de WK afstanden een waarschuwing zijn, want: "Als ik gelukkig ben, schaats ik hard", aldus Bloemen.

Aan de vooravond van het belangrijkste schaatstoernooi van dit seizoen licht de Canadees zijn gelukzalige gevoel toe. Deels heeft dat te maken met de locatie waar hij is, namelijk Salt Lake City.

Het is de baan waar hij in november 2015 (op de 10.000 meter) en in december 2017 (de 5.000 meter) zijn wereldrecords reed. "Daarom is dit wel een speciale plek. Ik denk graag aan die races terug."

'Vlieg over het ijs'

Maar de locatie is niet de enige reden waarom Bloemen zich momenteel op een roze wolk bevindt. Vol trots vertelt hij over zijn dochter. Zijn vrouw Marlinde beviel in september van Fiene Laura Bloemen.

"Ik heb een prachtig mooie dochter en ben heel gelukkig samen thuis met mijn vrouw en ons hondje. Die kleine heeft net haar eerste hapjes gegeten, ze vond het hartstikke lekker. Dat is zo mooi om te zien allemaal. En dan ga ik naar de schaatsbaan en vlieg ik over het ijs."

Bloemen oogt dan ook scherp tijdens zijn trainingen in Salt Lake en gooit er met ogenschijnlijk gemak lage rondetijden uit van 28 seconden en een beetje. Hij straat zelfvertrouwen uit.

Bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary vorig week, tankte hij nog wat bij. Hij werd weliswaar tweede, maar zat maar 0,02 seconde achter winnaar Patrick Roest. Daarmee liet Bloemen zien dat hij na een moeizame seizoensstart weer terug aan de top is.

Bloemen vol vertrouwen: 'Ik denk dat ik win'

Hij is dan ook niet bang voor de Nederlandse concurrentie, bestaande uit Roest, Sven Kramer en Jorrit Bergsma. "Ik ga proberen mijn beste race te rijden en dan denk ik dat ik win. Maar we zullen zien of ik gelijk heb."

Records letterlijk breken

Zijn toptijd op de 5.000 meter staat nu op 6.01,86. Mocht hij sneller rijden, dan betekent dat dat hij zijn eigen wereldrecord verbetert.

Zijn vorige record op de vijf kilometer deed het nodige stof opwaaien, met name na de race. Destijds reed hij Sven Kramer uit de boeken en dat wilde Bloemen die dag weten ook. Met veel theater eiste hij zijn plaats in de eregalerij op.

Bloemen breekt bordje met Kramers wereldrecord in stukken

In de Olympic Oval van Salt Lake hangt een tableau aan de wand met daarop alle wereldrecords. Wordt een record verbeterd, dan mag de nieuwe recordhouder de plaat met de naam van de oude recordhouder en diens tijd vervangen door een plaat met zijn eigen naam en tijd.

Toen Bloemen in 2017 zijn naam op het tableau mocht aanbrengen in de plaats van Kramer brak hij diens plexiglazen plaat zonder pardon in stukken. En Bloemen heeft sindsdien naar eigen zeggen de smaak te pakken. "Als ik nu win in een record, dan doe ik het weer."

STER reclame