Bergsma wil vrienden worden met Salt Lake tijdens WK afstanden

Jorrit Bergsma verdedigt vrijdag zijn titel op de 10.000 meter op de WK afstanden in Salt Lake City. Een ijsbaan die hem tot nu toe geen geluk heeft gebracht.

Zijn gedachten dwalen al snel af naar eind 2015. "Ik wilde toen té graag. Dan wordt zo'n tien kilometer te geforceerd en dat is op hoogte funest..."

Bergsma stortte tijdens zijn wereldrecordpoging in en noteerde een tijd van 12.53,99. Een rit eerder zag hij Ted-Jan Bloemen wel het record aanscherpen (12.36,30).

"Daar krijg je op een of andere manier toch wel even een tik van", zegt Bergsma over de tijd van Bloemen. "Zo'n hoogtebaan. Het vergt een andere aanpak."

Jorrit Bergsma ANP

Vrijdag moet alles dan eindelijk op zijn plek gaan vallen voor de Fries, die op jacht gaat naar zijn vierde gouden WK-medaille op de 10.000 meter.

Bergsma is optimistisch over zijn hernieuwde kennismaking met de baan in Salt Lake City. "Ik denk dat we best wel vrienden kunnen worden."

Donderdag begint Bergsma de WK afstanden met deelname aan de 5.000 meter. Afgelopen weekend eindigde hij tijdens wereldbekerwedstrijden in Calgary als zesde op die afstand.

STER reclame