Sáblíková verovert zesde wereldtitel op 3.000 meter, zilver voor Achtereekte Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Martina Sáblíková heeft in Salt Lake City haar zesde wereldtitel op de 3.000 meter veroverd. De Tsjechische was bij de WK afstanden als enige sneller dan olympisch kampioene Carlijn Achtereekte, die genoegen moest nemen met het zilver. Het brons ging naar de Russische Natalia Voronina.

De schaatssters kwamen op de snelste baan ter wereld niet in de buurt van het wereldrecord (3.52,02), dat sinds vorig jaar op naam staat van Sáblíková.

De 32-jarige Tsjechische reed dit keer in 3.54,25 naar het goud. Achtereekte was 0,67 seconde trager dan Sáblíková, maar snoepte met 3.54,92 wel ruim tweeënhalve seconde van haar persoonlijk record af.

Bekijk hieronder de reactie van Carlijn Achtereekte:

Achtereekte na zilver: 'Dacht even terug aan de Spelen'

Het is de derde keer dat Achtereekte op het podium staat bij een internationaal titeltoernooi. Naast haar olympische gouden plak, die ze in 2018 in Pyeongchang veroverde, won ze in 2015 zilver op de 5.000 meter bij de WK afstanden. Sáblíková vierde haar zestiende wereldtitel op het ijs in Salt Lake City.

Visser vijfde, Schouten zevende

Esmee Visser, die van tevoren werd getipt als een van de favorieten voor de medailles, moest genoegen nemen met de vijfde plaats. De Europees kampioene op de 3.000 meter klokte 3.56,78 en bleef daarmee 2,76 boven het nationaal record, dat sinds vorig jaar op haar naam staat.

Visser heeft haar zinnen nu gezet op de 5.000 meter, de afstand waarop ze olympisch kampioene is. Bekijk hieronder haar reactie:

Geen paniek bij Visser na valse start: 'Maar ik baal wel'

Irene Schouten reed bij haar WK-debuut op de 3.000 meter naar de zevende plaats in 3.58,26. Daarmee bleef de drievoudig wereldkampioene op de massastart 0,19 seconde boven haar persoonlijk record.

Uitslag 3.000 meter (v) WK afstanden

STER reclame