Achtereekte na zilver: 'Dacht even terug aan de Spelen'

Ze moest even terugdenken aan haar gouden dag op de Olympische Spelen van Pyeongchang, twee jaar geleden. Ook toen zette Carlijn Achtereekte al vroeg een scherpe tijd neer op de 3 kilometer. Bij de WK afstanden was er donderdagavond echter één verschil: er was nog iemand sneller.

"Natuurlijk dacht ik terug aan de Spelen", vertelde Achtereekte na haar zilveren race. "Ik moest weer voor iedereen en dacht net als toen: nu moet ik gewoon een goede rit rijden. En dat deed ik. Alleen het laatste rondje kraakte ik."

Bekijk hieronder de samenvatting van de 3.000 meter.

Sáblíková verovert zesde wereldtitel op 3.000 meter, zilver voor Achtereekte Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

In Salt Lake City schaatste Martina Sáblíková naar het goud op de 3.000 meter. Achtereekte was tevreden met haar tweede plek. "Ik heb gewoon een heel goede rit laten zien. Natuurlijk is het jammer dat Sáblíková er dan nog onderduikt, maar het is ook niet zomaar iemand", zei Achtereekte, doelend op de zes wereldtitels die de Tsjechische inmiddels achter haar naam heeft staan op de 3.000 meter.

Geen paniek bij Visser

Esmee Visser reed na Achtereekte en werd uiteindelijk vijfde. Dat viel eigenlijk een beetje tegen. Ze is namelijk de Nederlands en Europees kampioene op de 3.000 meter en werd vooraf bij de favorieten gerekend. Maar de 24-jarige Visser reageerde nuchter na afloop.

Geen paniek bij Visser na valse start: 'Maar ik baal wel'

"De teleurstelling valt wel mee eigenlijk. De kop is eraf. Ik vind het spannend om te zien waar ik sta en nu weet ik het een beetje. De eerste rondjes voelden echt goed", aldus Visser, bij wie de energie op het einde echt op was.

Ze kwam waggelend over de finish. "Ik had het gevoel alsof de zenuwen van mijn voeten waren afgekneld. Dan kun je gewoon geen snelheid meer houden. Dat komt omdat ik deze snelheden niet vaak rijd, denk ik."

Ondanks de teleurstellende uitslag, blijft Visser positief. "Ik kan wel bij de pakken neer gaan zitten, maar ik moet over twee dagen weer." Dan staat de 5.000 meter op het programma. Op die afstand is Visser de regerend olympisch kampioen.

STER reclame