Krol klasse apart op 1.500 meter, brons voor Roest

Thomas Krol heeft bij de tweede editie van de EK afstanden met overmacht de Europese titel op de 1.500 meter veroverd. Krol, die als favoriet aan de start stond, was met 1.43,67 een klasse apart.

De 27-jarige wereld- en Nederlands kampioen was in Heerenveen maar liefst 1,13 sneller dan de Russische titelhouder Denis Joeskov, die het zilver pakte. Krol bleef met zijn snelle tijd wel 0,31 boven het baanrecord van drievoudig wereldkampioen Joeskov.

Patrick Roest, die op de 1.500 meter nooit een WK-medaille won, maar in 2018 wel olympisch zilver greep, miste de tweede plaats op slechts 0,02 seconde en moest genoegen nemen met het brons.

'Rijtje compleet'

"Ik wist dat ik zou winnen als ik weer zo goed zou rijden als twee weken geleden bij de NK", luidde de eerste reactie van Krol. "Maar dat is lastig om te doen. Daarom ben ik er ook zo blij mee dat het gelukt is."

"Ik ben Nederlands kampioen, wereldkampioen en nu ook Europees kampioen. Dus wat dat betreft is het rijtje compleet."

Bekijk hieronder de interviews met Thomas Krol, Patrick Roest en Koen Verweij:

Koen Verweij werd vijfde. Verweij, die bezig is aan een comeback, startte sterk en was na 300 meter alleen langzamer dan Krol. Hij verloor daarna echter terrein en moest 2,20 toegeven op de winnaar. "Ik kreeg gewoon de man met de hamer. Ik hoopte dat ik een stapje verder was, maar uit alle races moet je iets positiefs halen: mijn eerste 700 meter was bijna anderhalve seconde sneller dan de vorige keer. En vijfde is toch best goed voor 7,5 maand trainen", reageerde Verweij.

Wereldrecordhouder Nuis afwezig

Olympisch kampioen en wereldrecordhouder Kjeld Nuis doet dit weekeinde niet mee aan de EK afstanden. Hij miste het kwalificatietoernooi door de gevolgen van een zware griep en plaatste zich daardoor niet.

Schaatsbond KNSB besloot om Nuis een aanwijsplaats voor de wereldkampioenschappen te geven, ten koste van Verweij. Diens ploeg, Team Reggeborgh, gaat in beroep tegen dat besluit en wil zo een skate-off voor de WK afdwingen.

Rusland wint teamsprint

Vlak na de 1.500 meter stond de teamsprint op het programma. Het onderdeel werd zowel bij de mannen als de vrouwen gewonnen door Rusland. Roeslan Moerasjov, Viktor Moesjtakov en Pavel Koelizjnikov waren 1,25 sneller dan de Noren. Het brons was voor Zwitserland, dat daarmee de eerste schaatsmedaille op een groot toernooi veroverde.

Rusland oppermachtig op teamsprint

De Nederlandse mannen, regerend wereldkampioen op het onderdeel, deden niet mee. Thomas Krol besloot zich terug te trekken, omdat hij vindt dat de teamsprint te snel na de 1.500 meter werd verreden. Tussen de laatste rit van de 1.500 meter en de eerste rit van de teamsprint zat slechts 35 minuten. "Dat is fysiek eigenlijk onmogelijk", zei Krol.

Bondscoach Jan Coopmans besloot om geen vervanger voor Krol op te stellen. In plaats daarvan meldde hij het hele team af. "We wilden deze ploeg (Krol, Verbij en Ntab, red.) aan het werk hebben, ook als goede voorbereiding op het WK. Op het moment dat ik ga schuiven en rijders opeens meer ronden moet laten rijden, is dat in de voorbereiding naar het WK niet goed. In deze fase van het seizoen komt het heel precies", aldus de bondscoach.

Bekijk hieronder het interview met Coopmans, waarin hij uitlegt hoe hij tot zijn besluit is gekomen:

Bondscoach Coopmans: 'Ik heb besloten dat wij niet zouden rijden'

De Nederlandse vrouwen stonden wel aan de start en wonnen zilver.

De EK afstanden duren nog tot en met zondag en zijn elke dag live te zien bij de NOS.

Bekijk hieronder in de carrousel het programma per dag:

STER reclame