EK afstanden: toernooi zonder historie vooral belangrijk in WK-voorbereiding
Het schaatsjaar 2020 begint vanavond in Heerenveen met de tweede editie van de Europese kampioenschappen afstanden. Maar liefst veertien titels staan er dit weekend op het spel in Thialf, waar bijna alle Nederlandse toppers aan de start verschijnen.
Alle wedstrijden, aangevuld met interviews en analyses, zijn het hele weekeinde live te volgen bij de NOS, op radio, televisie en internet.
Bekijk hieronder het programma voor komend weekeinde:
De EK mogen worden gezien als het voorgerecht van twee maanden vol kampioenschappen. Het onbetwiste hoofdgerecht zijn de WK afstanden, over vijf weken. Daarna volgen nog de WK sprint, WK allround en de wereldbekerfinale.
"Iedereen kijkt uit naar de WK afstanden in Salt Lake City, op de snelste baan ter wereld", zegt NOS-analist Annette Gerritsen. "Het belangrijkste toernooi van het jaar mogen rijden op het allersnelste ijs ter wereld, dat is iets bijzonders."
"Dit EK is toch vooral een mooi toernooi om wedstrijdspanning te ervaren en te kijken hoe de concurrentie ervoor staat. Daarnaast is het ook lekker voor de schaatsers: je wordt altijd beter van wedstrijden dan van alleen trainingen."
Bekijk hieronder een voorbeschouwing met Patrick Roest:
De EK afstanden zijn een jong toernooi, ontstaan bij de hervorming van de schaatskalender. Sinds het seizoen 2016/2017 worden de EK allround niet meer jaarlijks verreden, maar nog maar één keer in de twee seizoenen. Het toernooi wordt gecombineerd met de EK sprint.
In de andere winter vinden, zoals dit jaar, de EK afstanden plaats. Een constructie waar analist Rintje Ritsma nog aan moet wennen. "Van de eerste EK afstanden kan ik me weinig meer herinneren, eerlijk gezegd."
De EK allround zijn bijzonder door de geschiedenis.
Twee jaar geleden had het Russische Kolomna de eer de eerste EK afstanden te organiseren. Het evenement vond destijds een maand voor de Olympische Spelen van Pyeongchang plaats en sneeuwde daardoor onder in het geweld van kampioenschappen.
"Op voorhand was ik geen voorstander van dit toernooi", zegt Ritsma. "Schaatsen is een kleine sport en de EK allround was ook niet het grootste toernooi, maar had wel een mooie historie. Die geschiedenis maakte het bijzonder. Daar is bij dit toernooi nog geen sprake van."
Twee jaar geleden sloegen meerdere topschaatsers de EK afstanden bewust over, omdat ze midden in hun olympische voorbereiding zaten. Dat is dit jaar niet aan de orde.
Kjeld Nuis is de enige Europese wereldtopper die ontbreekt. Nuis miste het kwalificatietoernooi voor deze EK door de gevolgen van ziekte.
Martina Sábliková, Havard Lorentzen en Denis Joeskov zijn er wel, net als Ireen Wüst, Sven Kramer, Kai Verbij en Thomas Krol. En ook al is het niet het belangrijkste toernooi van het jaar, een titel is een titel, zegt Gerritsen.
"Iemand als Ireen Wüst staat altijd aan de start om te winnen. Die rijdt hier geen trainingswedstrijd. Zeker niet in een vol Thialf."