Kai Verbij, Ronald Mulder en Thomas Krol ProShots

De Nederlandse mannen doen vrijdagavond niet mee aan de teamsprint op de EK afstanden in Heerenveen. Door het krappe tijdschema hebben de schaatsers na de 1.500 meter volgens schaatsbond KNSB te weinig tijd om op adem te komen en kunnen ze daardoor op de teamsprint niet een topprestatie neerzetten.

"Dit is een beslissing die we met pijn in het hart nemen", zegt technisch directeur Remy de Wit. "Het liefst zouden we voor ons eigen publiek strijden om het goud. Maar in deze omstandigheden kunnen we ons beste team, dat grote kans maakte op de Europese titel teamsprint, niet opstellen. Na rijp beraad hebben we besloten ons hele team terug te trekken."

Nederland, regerend wereldkampioen op het onderdeel, zou aanvankelijk rijden met Dai Dai Ntab, Kai Verbij en Thomas Krol. Krol besloot zich echter terug te trekken, omdat hij vindt dat de teamsprint te snel na de 1.500 meter wordt verreden.

Tussen de laatste rit van de 1.500 meter en de eerste rit van de teamsprint zit slechts 35 minuten. "Dat is fysiek eigenlijk onmogelijk", zegt Krol. "De 1.500 meter is de zwaarste afstand, na een half uur kan je net weer een beetje lopen, om het zo te zeggen."

Krol 'diep teleurgesteld' in ISU vanwege EK-planning: 'Fysiek onmogelijk'

Rijden in een alternatieve samenstelling was volgens De Wit geen optie. "Wij willen sporters ook beschermen, zodat ze optimaal kunnen presteren op de andere afstanden dit weekend."

'Diep teleurgsteld'

Krol: "De ISU (internationale schaatsunie, red.) zegt dat het binnen de regels past, want er zit meer dan dertig minuten tussen. Dat zal allemaal wel, als je logisch nadenkt is het onmogelijk de teamsprint na de 1.500 meter te rijden. Mij wordt een Europese titel door de neus geboord, ik ben echt diep teleurgesteld in de ISU. Dit had gewoon anders gekund."

De Wit: 'Een deuk in de voorbereiding richting WK in Salt Lake'

Ook De Wit baalt van de gang van zaken. "De KNSB en de teams hebben het afgelopen jaar veel tijd en energie gestoken in de teamonderdelen. Iedereen werkt hier met veel enthousiasme aan mee, maar dit is een enorme domper in dat proces. Dat vind ik heel spijtig, voor alle betrokkenen, en zeker ook voor het publiek."

Drie dagen topschaatsen in Thialf

De EK afstanden beginnen vrijdagavond in Heerenveen en duren tot en met zondag.

Bekijk hieronder in de carrousel het programma per dag:

STER reclame