Wüst pakt Europese titel op 1.500 meter

Ireen Wüst heeft bij de EK afstanden de 1.500 meter gewonnen. De regerend wereld- en olympisch kampioene op de 1.500 meter reed in Thialf naar 1.54,88 en hield daarmee de Russische Jevgenija Lalenkova 0,34 seconde achter zich.

Het is de eerste titel voor Wüst bij de EK afstanden. Bij de eerste editie van het toernooi, in januari 2018, deed Wüst niet mee omdat het niet paste in haar voorbereiding op de Olympische Winterspelen.

Melissa Wijfje, twee weken geleden winnares op de 1.500 meter bij de NK afstanden, reed naar de vierde tijd in 1.55,42. De Russische Jekaterina Sjichova kaapte het brons in de laatste rit voor de neus van Wijfje weg.

Joy Beune eindigde met 1.56,41 als zevende.

Niks leukers dan winnen in Thialf

Wüst is nu dus de regerend olympisch kampioene, wereldkampioene én Europees kampioene op de 1.500 meter. Winnen verveelt de schaatsster nog lang niet, bleek na haar race. "Ik ben er zeker blij mee, de enige titel die ik nog niet had. In een goedgevuld Thialf een Europese titel pakken; er is niks leukers dan dat eigenlijk", aldus de 33-jarige Wüst.

Bekijk hieronder het interview met Ireen Wüst:

Wüst had niet meer op goud gerekend: 'Dacht dat het niet genoeg was'

Er is nu nog maar één ding dat ontbreekt op de indrukwekkende erelijst van de meest succesvolle Nederlandse olympiër aller tijden: een wereldrecord.

Dat moet in februari gebeuren, bij de WK afstanden op de recordbaan van Salt Lake City. Wüst zag na haar race nog wel verbeterpunten waar ze de komende weken mee aan de slag kan.

"Het was een betere rit dan op het NK, maar het was niet helemaal zoals ik zou willen. Dat zat 'm in de opening, de eerste passen. Ik moet zorgen dat die straks wel heel goed zijn", keek de schaatsster alvast vooruit naar de belangrijkste race van haar seizoen.

Zilver op teamsprint

Later op de avond moest Wüst samen met Letitia de Jong en Femke Kok op de teamsprint genoegen nemen met zilver. Het goud ging net als twee jaar geleden naar Rusland. De Russische vrouwen - Angelina Golikova, Olga Fatkoelina en Daria Katsjanova - waren 0,44 sneller dan het Nederlandse drietal. In het veld van slechts vier landen pakte Polen brons, voor Wit-Rusland.

Jutta Leerdam, Nederlands kampioene op de 500 en 1.000 meter, liet de teamsprint aan zich voorbij gaan vanwege een lichte liesblessure. Nederland veroverde eerder dit seizoen de wereldbeker op dit niet-olympische onderdeel. Oranje pakte goud in drie van de vier races.

De Nederlandse mannen, die net als de vrouwen regerend wereldkampioen zijn op het onderdeel, reden de teamsprint niet. Door het krappe tijdschema hadden de schaatsers na de 1.500 meter volgens schaatsbond KNSB te weinig tijd om op adem te komen.

De EK afstanden duren nog tot en met zondag en zijn elke dag live te zien bij de NOS.

Bekijk hieronder in de carrousel het programma per dag:

STER reclame