Amerikaanse soldaten bij de Amerikaanse ambassade in Bagdad op Oudjaarsdag
NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse defensieminister: nog geen besluit over terugtrekking uit Irak

Amerika heeft nog geen besluit genomen over het terugtrekken van troepen uit Irak. Dat zegt de Amerikaanse minister van Defensie Esper in een reactie op berichten over een brief van de Amerikaanse generaal Seely aan het Iraakse ministerie van Defensie.

Daarin schrijft Seely dat hij "ter wille van de soevereiniteit van Irak" de komende weken de troepen van de door de VS geleide coalitie tegen terreurgroep IS zal verplaatsen "voor een vertrek uit Irak".

De hoogste Amerikaanse militair, generaal Milley, zegt dat de brief slechts een concept was, dat nooit had mogen worden vrijgegeven. "Het is slecht geschreven en het impliceert terugtrekking, en dat is niet aan de orde".

'Weten niets van brief'

Defensieminister Esper zegt niets van de brief te weten, zonder de authenticiteit te ontkennen. "We zoeken uit waar dit vandaan komt", zegt hij tegen persbureaus Reuters en AP.

De brief is op Twitter gedeeld door een journalist van de krant The Washington Post.

Het Iraakse parlement sprak zich gisteren in een resolutie in een buitengewone vergadering uit tegen militaire aanwezigheid van andere landen in Irak. Die resolutie kreeg de steun van premier Mahdi.

Aanleiding voor de vergadering was de liquidatie van de Iraanse generaal Soleimani, die met Amerikaanse raketten om het leven werd gebracht op de internationale luchthaven van Bagdad.

Verwarrende brief

Correspondent Arjen van der Horst noemde de brief eerder vanavond al "verwarrend", omdat Seely niet overduidelijk het vertrek van de Amerikaanse troepen aankondigt. "En bij zo'n groot besluit verwacht je eerder een brief van bijvoorbeeld de minister van Defensie", zegt hij.

Verder benadrukt Van der Horst dat de Amerikanen momenteel volop troepen aan het verplaatsen zijn in Irak en in de regio, waardoor de brief mogelijk is bedoeld om Irakezen gerust te stellen als ze de komende dagen veel verplaatsingen van Amerikaanse troepen zien.

Van der Horst: "Want de Amerikanen zijn volop bezig om zich te wapenen tegen mogelijke vergeldingsacties van Iran. Daar draait nu alles om."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl