1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Miljoenen Iraniërs bij afscheid generaal, Khamenei in tranen

In Teheran zijn volgens de staatstelevisie miljoenen mensen afgekomen op de uitvaartplechtigheid voor de omgebrachte generaal Soleimani. De Iraanse leider Khamenei leidde huilend een gebed en Soleimani's dochter sprak de menigte toe.

Dochter Zeinab Soleimani uitte dreigende taal aan het adres van de Verenigde Staten, die haar vader vorige week om het leven brachten.

"De families van Amerikaanse militairen in het Midden-Oosten kunnen de dood van hun kinderen verwachten", zei ze onder luid gejuich.

Dreigende taal richting VS en huilende geestelijk leider bij uitvaartplechtigheid generaal Soleimani

Die anti-Amerikaanse sentimenten in het publiek waren ook zichtbaar door borden en spandoeken die Iraniërs bij zich hadden. Er waren teksten te zien als 'Weg met de Verenigde Staten'. Veel mensen droegen een portret van Soleimani.

In het universiteitsgebouw sprak Khamenei huilend gebedsteksten uit boven de kist van de omgekomen generaal. Hij werd geflankeerd door andere hoogwaardigheidsbekleders, zoals president Rohani en Soleimani's opvolger Ghaani.

AFP
Ayatollah Khamenei (L) in tranen

Generaal Soleimani, leider een van de meest vooraanstaande figuren binnen de Revolutionaire Garde, werd in de nacht van donderdag op vrijdag om het leven gebracht door de Amerikanen. Die hielden hem verantwoordelijk voor tal van aanslagen. Gisteren waren er elders in Iran ook al twee afscheidsceremonies voor Soleimani.

Na de plechtigheid in Teheran wordt Soleimani's lichaam vandaag overgebracht naar de sjiitische heilige stad Qom, waar ook een herdenkingsbijeenkomst is. Morgen wordt hij begraven in zijn geboorteplaats Kerman.

Spanningen

Ondertussen lopen de spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten in hoog tempo op. President Trump twitterde dat hij nog veel meer aanvallen in petto heeft en op zijn beurt heeft Soleimani's opvolger Ghaani wraak gezworen voor de liquidatie.

Ook heeft Iran aangekondigd dat het zich volledig terugtrekt uit het internationale atoomakkoord, tot leedwezen van premier Johnson, president Macron en bondskanselier Merkel. De drie regeringsleiders hebben Iran opgeroepen om terughoudend te reageren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl