NOS Nieuws

Oproep Johnson, Merkel en Macron aan Iran: stop geweld en blijf in atoomakkoord

De regeringsleiders van het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk hebben Iran in een gezamenlijke verklaring opgeroepen om geen geweld te gebruiken. Ook dringen Boris Johnson, Angela Merkel en Emmanuel Macron erop aan dat Teheran zich aan het atoomakkoord houdt.

Na de liquidatie van de Iraanse generaal Qassem Soleimani door het Amerikaanse leger op vrijdag, dreigt Iran met vergeldingsaanvallen. Soleimani's opvolger Esmail Ghaani heeft vandaag wraak gezworen voor de aanval.

Gisteren trok het land zich ook volledig terug uit het internationale atoomakkoord, dat in 2015 werd gesloten met de VS, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. Twee jaar geleden zegde president Trump het akkoord al op.

In een verklaring op de staatstelevisie zei de regering dat Iran zich niet meer houdt aan de gestelde limieten voor het verrijken van uranium, waarmee een nucleair wapen kan worden ontwikkeld.

Uiterste terughoudendheid

Johnson, Merkel en Macron vragen Iran om alle activiteiten af te breken die strijdig zijn met de atoomdeal. Ook roepen ze alle partijen op tot "uiterste terughoudendheid en verantwoordelijkheid".

Verder beloven de regeringsleiders om zich te blijven inzetten om de spanning in het Midden-Oosten terug te dringen. Premier Johnson heeft inmiddels ook telefonisch overlegd met Trump over de situatie.

Keihard terugslaan

Trump, die opdracht gaf voor de liquidatie van Soleimani, dreigt hard terug te slaan als Iran Amerikaanse doelen aanvalt. Gisteren zei hij dat de VS 52 Iraanse doelen heeft geselecteerd voor een tegenaanval en op Twitter zegt hij dat die reactie mogelijk disproportioneel zal zijn.

Een eerdere aankondiging van Trump dat mogelijk ook Iraans cultureel erfgoed doelwit is, leidde tot kritiek omdat de VS daarmee oorlogsmisdaden zou begaan.

Trump wijst de kritiek van de hand: "Zij mogen onze mensen doden. Zij mogen mensen martelen en verminken. Zij mogen bermbommen gebruiken en mensen opblazen. En dan mogen wij hun cultureel erfgoed niet aanraken? Zo werkt dat niet", zei hij tegen journalisten in de Air Force One.

Sancties tegen Irak

Gisteren nam het Iraakse parlement een resolutie aan waarin het zich uitsprak tegen de militaire aanwezigheid van andere landen. In een reactie dreigt Trump sancties op te leggen aan Irak: "Wij hebben daar een buitengewoon dure vliegbasis. De aanleg heeft miljarden dollars gekost. We vertrekken niet, tenzij ze ons dat geld terugbetalen."

Toen journalisten vroegen wat Trump doet als het Amerikaanse leger moet vertrekken zonder financiële compensatie, antwoordde hij: "We zullen sancties opleggen zoals ze die nog nooit hebben gezien. Daarmee vergeleken stellen de sancties tegen Iran maar weinig voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl