Politie
Proces-Taghi

De veronderstelde rechterhand van Ridouan Taghi, Saïd R., is opgepakt in Colombia. De Landelijke Eenheid van de politie heeft dat bekendgemaakt na een bericht in De Telegraaf. Volgens de krant waren er al signalen dat de verdachte in het Zuid-Amerikaanse land zat.

De Colombiaanse politie hield R. vanochtend aan in een appartement in een woonwijk van de miljoenenstad Medellín, in samenwerking met de Nederlandse politie, de Amerikaanse drugspolitie en de FBI. "Hij was daar alleen aanwezig en probeerde te vluchten", zegt Andy Kraag, hoofd van de Nationale Recherche tegen de NOS.

R. is daarbij lichtgewond geraakt, zegt Kraag:

Politie: 'Arrestatie Saïd R. weer een slag voor de criminele organisatie'

R. is overgevlogen naar Bogotá, de hoofdstad van Colombia. Kraag zegt een regulier uitleveringsproces te verwachten. Dat kan maanden duren. "Het OM is er volop mee aan de slag. Maar het is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder het meewerken van de verdachte."

De man is nog niet officieel geïdentificeerd, maar de politie gaat ervan uit dat het inderdaad gaat om de 47-jarige R. Vingerafdrukken moeten dat uitwijzen. "Maar we hebben ook andere indicaties waardoor we denken dat het hem is", zegt Kraag. Hij spreekt van een "voor ons en voor Nederland heel belangrijke vangst".

Marengo-proces

Saïd R. is door kroongetuige Nabil B. in het Marengo-liquidatieproces aangewezen als de rechterhand van Taghi. Volgens het Openbaar Ministerie stuurde hij de spotters voor verschillende liquidaties aan en gaf hij de verzamelde info weer door aan Taghi. Spotters zijn degenen die een doelwit observeren.

Voor de tip die zou leiden tot R.'s aanhouding was een beloning uitgeloofd van 100.000 euro. In het hele Marengo-proces zitten nu zeventien verdachten vast, waarvan zestien in Nederland.

Na de arrestatie van Taghi in december maakte Nieuwsuur deze video over R.:

Wie is R. en hoe werkte hij samen met Taghi?

Taghi werd in december aangehouden in Dubai. Hij was de meest gezochte crimineel van Nederland en stond volgens het OM en de politie aan het hoofd van "een goed geoliede moordorganisatie". Ook wordt hij gezien als de opdrachtgever voor de moord op advocaat Derk Wiersum.

Wiersum was de advocaat van Nabil B., die deel uitmaakte van de organisatie van Taghi maar nu tegen hem getuigt. Eerder werd ook Nabil B.'s onschuldige broer vermoord.

STER reclame