Voorzitter Nancy Pelosi tijdens de stemming in het Huis van Afgevaardigden
NOS NieuwsAangepast

Huis van Afgevaardigden zet belangrijke stap in afzetprocedure Trump

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft met 232 tegen 196 stemmen ingestemd met een nieuwe stap in de afzettingsprocedure tegen president Trump. Alle Republikeinen en twee Democraten stemden tegen, de rest van de Democraten stemde voor.

In de resolutie is de werkwijze vastgelegd die nu moet worden gevolgd. Dat houdt onder meer in dat getuigen binnenkort in het openbaar worden gehoord. Tot nu toe gebeurde dat achter gesloten deuren. De Democraten komen daarmee tegemoet aan de kritiek van de Republikeinen dat het onderzoek niet transparant zou verlopen.

De stemming over de werkwijze markeert de officiële voortzetting van het verkennend onderzoek dat vorige maand door de Democraten is gestart.

Bang

Het Witte Huis vindt de handelwijze van de Democraten illegaal. De leider van de Republikeinen in het Huis, Kevin McCarthy, zei dat de Democraten van Trump af willen, omdat ze bang zijn dat ze hem volgend jaar bij de presidentsverkiezingen niet kunnen verslaan.

Het onderzoek van het Huis van Afgevaardigden richt zich op de vraag of Trump president Zelensky van Oekraïne onder druk heeft gezet om een corruptieonderzoek te beginnen tegen de zoon van Joe Biden. Biden is een Democratische kandidaat bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar waar Trump ook aan meedoet.

Als Oekraïne niet meewerkte, kon dat land militaire hulp uit de VS wel vergeten, zou Trump Zelensky telefonisch hebben meegedeeld.

Trump heeft de beschuldiging dat hij Zelensky zou hebben gechanteerd steeds afgedaan als een "heksenjacht", ook nu weer.

Als het Huis besluit de afzetting door te zetten, moet de Senaat er ook nog over stemmen. Daar is een twee derde meerderheid nodig en zijn de Republikeinen in de meerderheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl