NOS NieuwsAangepast

Trump verder in het nauw door verklaring topdiplomaat over Oekraïne

De Amerikaanse president Trump is verder in het nauw gekomen door een beschuldiging van de hoogste Amerikaanse diplomaat in Oekraïne, William Taylor. Die heeft voor een commissie van het Huis van Afgevaardigden verklaard dat Trump de Oekraïense president Zelensky onder druk heeft gezet door militaire steun aan Oekraïne te bevriezen.

"Taylor zei in zijn openingsverklaring dat er sprake was van voor wat hoort wat: de enige reden dat de militaire steun werd bevroren, was bedoeld om Oekraïne onder druk te zetten en Zelensky te dwingen een onderzoek te beginnen naar Trumps politieke rivaal Joe Biden", zegt correspondent Arjen van der Horst in het NOS Radio 1 Journaal. "Taylor noemt dit in zijn getuigenis, onverbloemd, corruptie."

Taylor bevestigt daarmee het verhaal van twee klokkenluiders die eind vorige maand en begin deze maand aan de bel trokken. Het verhoor vond plaats in het kader van het onderzoek voor de afzettingsprocedure die de Democraten in het Huis zijn gestart tegen Trump. Diezelfde Democraten noemen de verklaring van Taylor het hardste bewijs dat Trump de wet heeft overtreden.

President Trump zegt dat het bevriezen van de militaire hulp niets te maken heeft met het verzoek om Biden te onderzoeken. "Het Witte Huis noemt het allemaal een heksenjacht, maar problematisch voor Trump is dat Taylor nauwgezet verslag heeft gedaan", zegt Van der Horst. "Er zijn notities en Taylor noemt verschillende andere namen die bij het schandaal betrokken zijn. Het is in ieder geval veel meer voer voor het impeachmentonderzoek om verder te graven. En hiermee heeft het onderzoek een zorgelijke wending genomen voor Trump."

Ook vice-president Pence reageerde op de aantijging:

Pence: 'Volk heeft genoeg van de talloze onderzoeken en verdachtmakingen'

Volgens The New York Times is het de meest gedetailleerde verklaring tot nu toe over het handelen van de president. Taylor stelt verder dat er achter zijn rug om, en die van andere belangrijke diplomaten, zaken werden besloten die ingingen tegen het officiële regeringsbeleid ten aanzien van Oekraïne. Onder anderen Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani en de Amerikaanse EU-ambassadeur Gordon Sondland zouden daarbij betrokken zijn.

Quid pro quo

De verklaring van Taylor staat lijnrecht tegenover die van Sondland. Die ontkent dat Trump voor wat hoort wat (quid pro quo) wilde van Oekraïne, maar Taylor zegt dat Sondland dat tegenover hem juist wel impliceerde.

Taylor moest Trump als zakenman zien, zou Sondland hebben gezegd. "Als een zakenman een cheque gaat uitschrijven aan iemand die hem nog wat verschuldigd is, wil hij eerst dat die bestaande schuld vereffend wordt", zo citeert Taylor de EU-ambassadeur. Oftewel: voordat Trump de militaire steun aan Oekraïne zou overmaken, zou hij er wat voor terug willen hebben.

Sondland verklaarde eerder voor de commissie dat hij niet wist van het onder druk zetten van de Oekraïense leider. Maar Taylor zegt dat Sondland hem juist per telefoon tot in detail inlichtte over het optreden van Trump.

Achter gesloten deuren

Democraten in het Huis zeggen geschokt te zijn door de verklaring van Taylor. Ze noemen het de schadelijkste getuigenis tot nu toe. Volgens sommigen zal dit de afzettingsprocedure extra kracht bijzetten.

Het verhoor was achter gesloten deuren, maar al snel lekten stukken van de verklaring uit naar de pers. Een woordvoerder van het Witte Huis zegt dat er selectief gelekt is door de Democraten in het Huis en dat er sprake is van een politiek gemotiveerd onderzoek en een lastercampagne tegen de president.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl