EK voetbal
Southgate: 'Zoals ik me nu voel, wil ik met de ploeg naar Qatar'

Gareth Southgate wil ondanks de verloren EK-finale tegen Italië graag doorgaan als bondscoach van Engeland. Hij had een dag na de nederlaag geen zin om te speculeren over een mogelijke contractverlenging, maar benadrukte wel dat hij in ieder geval wil aanblijven tot en met het WK van volgend najaar.

"Ik wil me niet ergens langer aan verbinden dan nodig is. Nee, het gaat ook niet over financiën. Zoals ik me nu voel, wil ik met de ploeg naar Qatar", zei hij maandag.

Onder leiding van Southgate grepen de Engelsen eerder bij het WK van 2018 in Rusland net naast een medaille (vierde). Een jaar later eindigden ze als derde in de eerste editie van de Nations League.

Online racisme

Voor eigen publiek op Wembley was Engeland zondag heel dicht bij de eerste Europese titel, maar het ging mis in de penaltyserie. De drie zwarte spelers Marcus Rashford, Jadon Sancho en Bukayo Saka misten vanaf elf meter en dat leidde tot veel racistische uitlatingen op sociale media.

Gareth Southgate knuffelt Bukayo Saka, die de laatste Engelse penalty miste Reuters

Southgate was daarover heel duidelijk: "Dat tolereren wij niet. Het is niet waar we voor staan. Ik denk dat wij een lichtbaken zijn geweest in het samenbrengen van mensen. Het nationale elftal is er voor iedereen."

De Engelse bond gaf eerder ook al een statement af. De FA is "geschokt" door het online racisme en zegt mensen die "dit soort walgelijk gedrag vertonen" niet als fan te willen hebben. Ook premier Boris Johnson en prins William hebben het racisme inmiddels hard veroordeeld.

De Britse politie is een onderzoek gestart naar de racistische uitlatingen.

In Manchester werd door vandalen een muurschildering van United-speler Rashford beklad. "Verachtelijk en beschamend", oordeelde burgemeester Andy Burnham. "We kunnen niet trotser zijn op Marcus en zijn rol in het Engelse team om ons land naar een eerste grote finale in 55 jaar te brengen."

Buurtbewoners in de wijk Withington kwamen zelf in actie om de bekladde muurschildering te herstellen.

Buurtbewoners in Manchester voorzien de bekladde muurschildering van Marcus Rashford van hartjes en steunbetuigingen Getty

STER reclame