Harry Kane baalt
NOS Voetbal

Southgate neemt verantwoordelijkheid: 'Ik heb spelers penaltyserie gekozen'

Ondanks een geweldige start - Engeland stond al binnen twee minuten op voorsprong - lukte het de Engelsen niet om de Europese titel te veroveren. Italië bleek in de strafschoppenserie het meest koelbloedig. De teleurstelling droop na afloop dan ook van het gezicht bij aanvoerder Harry Kane.

"Verliezen na penalty's geeft het slechtste gevoel van de wereld. Het was een geweldig toernooi voor ons, maar deze dingen kunnen gebeuren. Iedereen kan een penalty missen. We winnen samen en verliezen samen. We mogen trots zijn", zei Kane voor de camera van de BBC.

'Wel even pijn doen'

Kane schoot zelf zijn strafschop raak, maar kreeg zelf tijdens de wedstrijd verder geen enkele kans.

"Dit zal nog wel even pijn doen. Waarschijnlijk de rest van onze carrières en ook daarna nog", aldus Kane. "Maar we hebben ons spel verbeterd na het WK in Rusland en het enige wat we kunnen doen is doorbouwen, hiervan leren en nog beter voor de dag komen op het WK in 2022."

.

Volgens bondscoach Gareth Southgate zijn de gemiste strafschoppen vooral zijn verantwoordelijkheid. "Ik heb de beslissing genomen om deze jongens aan te wijzen. Dat heb ik gedaan op basis van wat ze op de trainingen hebben laten zien. Het ligt aan ons allemaal dat we deze wedstrijd niet hebben gewonnen, niet alleen aan de jongens die gemist hebben."

"De pijn is nu enorm. We hadden ons land graag nog een speciale avond gegeven, maar we waren niet in staat om dat te doen. Deze ploeg kan zich nog verbeteren, er zijn fantastische jonge jongens waarmee het geweldig werken is. Maar vanavond zal het voor iedereen moeilijk zijn. Zo veel kansen krijg je niet om zo'n prijs te winnen."

Mancini huilt op Wembley: 'Dertig jaar geleden en nu weer'

Na twee verloren EK-finales (2000 en 2012) lukte het Italië dit keer wel om de eindstrijd te winnen. Het is pas de tweede keer dat Italië de Europese titel mee naar huis neemt, na het gewonnen toernooi in 1968. Het zorgde voor de welbekende vreugdetaferelen na afloop.

"We hebben goed gereageerd na de vroege tegengoal en hebben deze zege verdiend", sprak bondscoach Roberto Mancini. "We verheugen ons erop om dit met de mensen in Italië te vieren."

De beker gaat naar Rome

Gianluigi Donnarumma werd na afloop uitgeroepen tot speler van het toernooi. De doelman van Italië stopte in de strafschoppenserie twee Engelse penalty's. "Dit is buitengewoon, we zijn ontzettend gelukkig. We hebben een fantastische groep, die nooit opgeeft. Dit is spectaculair, grandioos."

"We hebben het verdiend, heel Italië heeft het verdiend. Er hing iets magisch in de lucht en het geeft een ongelofelijk gevoel", sprak aanvoerder Giorgio Chiellini aan. "De sleutel was om te blijven voetballen en plezier te hebben. We hebben geschiedenis geschreven, dit gaan we met heel Italië vieren."

Ook doelpuntenmaker Leonardo Bonucci werd bejubeld. Door zijn doelpunt poetste Italië de vroege 1-0 achterstand weg. "Een historische goal, een droom die werkelijkheid is geworden", zei Bonucci. "Zij dachten dat de beker hier in Londen zou blijven. Maar hij gaat naar Rome!"

Leonardo Bonucci en Giorgio Chiellini vieren de gelijkmaker in de EK-finale tegen Engeland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl