Agenten lopen langs afval dat is achtergelaten door fans op Trafalgar Square
NOS NieuwsAangepast

49 arrestaties rond EK-finale, Engelse voetbalbond veroordeelt online racisme

De Britse politie heeft gisteren 49 mensen aangehouden rond de EK-finale tussen Engeland en Italië in het Londense Wembley-stadion. Bij ongeregeldheden zijn negentien agenten gewond geraakt, zegt de politie op Twitter.

Ook zegt de politie onderzoek te doen naar racistische uitlatingen op sociale media over drie zwarte spelers van het Engelse nationale elftal. Marcus Rashford, Jadon Sancho en Bukayo Saka misten alle drie hun penalty in de strafschoppenreeks die de finale moest beslissen. Dat leidde tot racistische opmerkingen op sociale media.

De politie noemt die uitlatingen totaal onacceptabel. Ook de Engelse nationale voetbalbond FA zegt in een verklaring alle vormen van discriminatie te veroordelen. De bond is "geschokt" door het online racisme en zegt mensen die "dit soort walgelijk gedrag vertonen" niet als fan te willen hebben.

De FA plaatste de verklaring op Twitter:

Volgens de Engelse voetbalbond moeten sociale-mediabedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat mensen die misbruik maken van het platform daarvan worden geweerd. Ook de Londense burgemeester Khan veroordeelde het racisme en vroeg de bedrijven "meteen" actie te ondernemen.

Engeland verloor de EK-finale van Italië na strafschoppen. Het was de eerste finale voor de Engelse nationale voetbalploeg sinds de gewonnen WK-finale in 1966.

De bijna vijftig personen die gisteren werden aangehouden, zijn opgepakt voor uiteenlopende strafbare feiten, laat de politie weten. In de uren voor de finale was de sfeer rond het stadion onrustig, toen tientallen fans zonder kaartje door dranghekken braken. Zij poogden zo Wembley binnen te komen.

Maar er was ook feest, in Rome. Daar werd de overwinning tot in de late uurtjes gevierd:

Feest in Rome, teleurstelling in Londen na EK-finale

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl