Maarten Stekelenburg speelde in 2016 zijn laatste interland
NOS Voetbal

Stekelenburg keert na jaren afwezigheid terug in voorselectie Oranje

Hij debuteerde in 2004, stond onder de lat in de WK-finale van 2010 en speelde inmiddels ruim vier jaar geen interland meer. Maar nu is Maarten Stekelenburg teruggekeerd in de voorselectie van het Nederlands elftal, dat deze maand begint aan de kwalificatie voor het WK van 2022 in Qatar.

De 38-jarige doelman is bij Ajax eerste keus na de dopingschorsing van André Onana. Stekelenburgs laatste interland - zijn 58ste - dateert van november 2016, de met 3-1 gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Luxemburg. Een jaar later maakte hij voor het laatst deel uit van de Oranje-selectie.

Jasper Cillessen is ook van de partij. De keeper is al jarenlang de vaste doelman van Oranje, maar kende mede vanwege een spierblessure een moeizame periode bij Valencia. Door die blessure ontbrak hij ook bij de laatste wedstrijden van Nederland in november vorig jaar. De afgelopen drie wedstrijden stond hij echter weer onder de lat bij Valencia en zaterdagavond was hij een van de uitblinkers.

St. Juste voor het eerst bij Oranje

Voor Jeremiah St. Juste (FSV Mainz) is het de eerste oproep voor het Nederlands elftal. De 24-jarige verdediger verruilde in de zomer van 2019 Feyenoord voor Mainz.

Aanvoerder Virgil van Dijk (Liverpool) werkt hard aan zijn herstel van een zware knieblessure en hoopt op tijd fit te zijn voor het EK van komende zomer. Nathan Aké van Manchester City is net hersteld van een hamstringblessure en Hans Hateboer van Atalanta is geblesseerd. Beiden ontbreken daarom bij Oranje.

Sven Botman (OSC Lille), Teun Koopmeiners en Myron Boadu (beiden AZ) zitten er niet bij, omdat zij deel uitmaken van de voorlopige selectie van Jong Oranje voor het Europees kampioenschap. De jongere lichting van het Nederlands elftal speelt op dezelfde dagen als het 'grote Oranje' de groepsfase van het EK.

"Voor de ontwikkeling van jonge spelers is het goed om wedstrijden op een eindtoernooi te spelen. Om die reden heb ik een aantal jongens niet opgenomen in onze voorlopige selectie, zodat ze het EK met Jong Oranje kunnen meemaken", aldus bondscoach Frank de Boer. "Uiteraard is het A-elftal altijd leidend, maar waar het kan willen we natuurlijk rekening met andere teams houden."

Op vrijdag 19 maart maakt De Boer de definitieve selectie voor de eerste drie WK-kwalificatieduels bekend.

Beginnen met kraker

Oranje begint de kwalificatie voor het wereldkampioenschap in Qatar op woensdag 24 maart direct met een kraker in Istanboel tegen Turkije. Drie dagen later staat het duel met Letland gepland in de Johan Cruijff Arena. Op 30 oktober speelt Nederland in Gibraltar. Alle duels zijn live te zien bij de NOS.

De winnaar van de groep plaatst zich voor het WK in Qatar

De WK-kwalificatiereeks kent tien speelronden en eindigt op 16 november 2021. De play-offs van de Europese WK-kwalificatie worden tussen 24 en 29 maart 2022 gespeeld.

Het WK voetbal in Qatar begint op 21 november 2022 en duurt tot en met 18 december 2022.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl