NOS Voetbal

Oranje in groep met Turkije, Noorwegen en Montenegro bij WK-kwalificatie

Nederland moet eerste worden, vindt Frank de Boer: 'Dat mogen wij uitspreken'

Het Nederlands elftal treft Turkije, Noorwegen, Montenegro, Letland en Gibraltar in het kwalificatietoernooi voor het WK voetbal 2022 in Qatar.

Dat bepaalde de loting op het hoofdkantoor van de UEFA in Zürich. Oranje werd ingedeeld in kwalificatiegroep G.

De WK-kwalificatiereeks kent tien speelronden en begint op 24 maart 2021 en eindigt op 16 november 2021. De play-offs van de Europese WK-kwalificatie worden tussen 24 en 29 maart 2022 gespeeld.

Het WK voetbal in Qatar begint op 21 november 2022 en duurt tot en met 18 december 2022.

Noorwegen timmert aan de weg met onder anderen de talenten Erling Haaland (20 jaar) van Borussia Dortmund, Martin Ødegaard (21) van Real Sociedad en Jens Petter Hauge van AC Milan (21).

De Noren, waar Stale Solbakken de geroutineerde Zweed Lars Lagerbäck onlangs heeft opgevolgd als bondscoach, eindigden in de B-groep van de Nations League als tweede achter Oostenrijk.

De 20-jarige Erling Haaland is de grote man van Noorwegen

Turkije doet bij veel mensen de harten sneller kloppen. In aanloop naar het EK in 2016 waren het de Turken die definitief de deur sloten voor Oranje. In het beslissende duel in Konya werd de ploeg van trainer Danny Blind met 3-0 afgedroogd.

Ook Frank de Boer weet hoe het is om het hoofd te buigen in Turkije. In 1997 ging hij met Oranje met 1-0 onderuit. Dat had ook 1-1 kunnen zijn, als Clarence Seedorf niet een strafschop de tribune in had geschoten. Een strafschop die normaal gesproken een klusje voor De Boer was.

Goede bekenden

In de huidige selectie van de Turken vinden we met Orkun Kökçü (Feyenoord), Deniz Türüc (Basaksehir) en Ömer Bayram (Galatasaray) drie goede bekenden.

Kökçü (geboren in Haarlem), Türüc (geboren in Enschede) en Bayram (geboren in Breda) kennen het Nederlands voetbal op hun duimpje.

Orkun Kökcü (wit shirt) in duel met de Kroaat Milan Badelj tijdens Turkije-Kroatië

Arjen Robben prikte bij het WK in 2006 de bal achter de Dragoslav Jevric, destijds de doelman van Vitesse en Servië en Montenegro. Na dat toernooi gingen Servië en Montenegro hun eigen weg.

De Montenegrijnen maakten aan de hand van sterspelers Mirko Vucinic (onder meer AS Roma en Juventus) en Stevan Jovetic vooral indruk in de kwalificatiecampagne voor het EK in 2012.

Rampzalige kwalificatiecampagne

Jovetic (tegenwoordig spelend voor AS Monaco) is er nog steeds, maar van het zelfvertrouwen van toen is weinig meer over. In de rampzalig verlopen kwalificatiecampagne voor het komende EK wist de ploeg geen duel te winnen.

Het thuisduel met Engeland (5-1 nederlaag) werd overschaduwd door racistische uitlatingen aan het adres van de Engelse spelers. Die namen vervolgens wraak door de ploeg in Londen de grootste nederlaag in de Montenegrijnse voetbalhistorie aan te smeren (7-0).

Stevan Jovetic (nummer 10) scorend voor Montenegro tijdens de Nations League-wedstrijd tegen Azerbeidzjan

Letland is momenteel niet het voetballand van weleer dat in 2004 met nationale toppers zoals Maris Verpakovskis of Igors Stepanovs de eindronde van het Europees kampioenschap wist te bereiken.

Op het toernooi in Portugal was onder meer het Nederlands elftal de tegenstander van de Letten, die door goals van Ruud van Nistelrooij (twee keer) en Roy Makaay met 3-0 van Oranje verloren.

Letland kwam in de D-groep van de Nations League, het laagste niveau van het UEFA-toernooi, niet verder dan de derde plaats in een poule met groepswinnaar Faeröer, Malta en Andorra.

Igors Stepanovs in duel met Ruud van Nistelrooij tijdens Nederland-Letland op het EK 2004

Gibraltar werd in 2013 door de UEFA erkend als officieel voetballand en neemt voor de vierde keer deel aan een WK- of EK-kwalificatiecampagne.

Het land veroverde in de vorige drie kwalificatiereeksen geen enkel punt in 28 duels, incasseerde 134 tegendoelpunten en scoorde 8 keer.

Maar, dit jaar in de Nations League verging het de voormalige kolonie van het Verenigd Koninkrijk een stuk beter. Gibraltar promoveerde in een poule met Liechtenstein en San Marino van de D- naar de C-groep.

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl