NOS VoetbalAangepast

Bursa en de penalty van Seedorf

Denkend aan Turkije - Nederland gaan de gedachten terug naar 2 april 1997.

De penalty van Clarence Seedorf. Tegenwoordig speelt Turkije de thuiswedstrijden weer in Istanbul, in de jaren '90 was Bursa vaak de thuishaven van het nationale Turkse elftal. Een relatief klein stadionnetje waar het ouderwets kon spoken.

Oranje had in 1996 een desastreus EK achter de rug en zocht via de WK-kwalificatie revanche. Tot aan de wedstrijd tegen de Turken was er niet veel aan de hand. Vier gespeeld, vier gewonnen. En ook in Bursa verloopt alles aanvankelijk oprolletjes. Van de verwachte hel blijkt geen sprake.

Alles gaat fout

Het Nederlands elftal tikt de Turken in de eerste helft alle kanten op. In de tweede helft is het wachten op de genadeklap. Maar acht minuten na rust beoordeelt Jaap Stam een voorzet verkeerd en kopt Hakan Sükür de Turken op voorsprong. Dan gaat bij Oranje alles fout wat er maar fout kan gaan.

Het dieptepunt wordt de inmiddels beruchte 85ste minuut. De Spaanse arbiter Diaz Vega constateert een overtreding op Pierre van Hooijdonk. Binnen het strafschopgebied. Alles wat Turks is, ontploft. De toegewezen strafschop is inderdaad een zware straf. Wim Jonk is de aangewezen man om achter de bal plaats te nemen. Maar de middenvelder is bevangen door de zenuwen en schuift zijn verantwoordelijkheid door. Maar naar wie?

Bondscoach Guus Hiddink verklaart na afloop dat Frank de Boer de tweede in lijn was. Maar hij pakt de bal ook niet. Zijn tweelingbroer Ronald wil wel. Maar die ziet tot zijn verbazing dat Clarence Seedorf al aanstalten maakt. Uitgerekend Seedorf, die op het EK nog de beslissende penalty tegen Frankrijk in de kwartfinale had gemist. Seedorf is dan 21 en al een 'grote meneer' in het internationale voetbal. Speler van Real Madrid, dat een jaar later de Champions League zal winnen.

Diepe deuk

Ronald de Boer wendt het hoofd af als Seedorf zich opmaakt om de penalty te nemen. Tot afgrijzen van heel Nederland verdwijnt de bal hoog over. De toch al broze relatie tussen Seedorf en Oranje krijgt er weer een diepe deuk bij. De reactie van Seedorf staat lijnrecht tegenover die van Hiddink, hij zegt van geen afspraak te weten.

Grote gevolgen heeft de gemiste penalty trouwens niet. Nederland plaatst zich als groepswinnaar voor het WK en houdt de Turken en de Belgen achter zich. De nederlaag in Turkije zal de enige blijken in de kwalificatie. Op het WK in Frankrijk maakt Oranje indruk en struikelt pas in de halve finale over Brazilië. Uitgeschakeld na strafschoppen, dat dan weer wel. Seedorf valt in die wedstrijd pas in de verlenging in en neemt geen penalty in de beslissende serie. Phillip Cocu en Ronald de Boer missen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl