NOS Voetbal

De Boer positief over WK-loting: 'Eerste worden, dat mogen we uitspreken'

Nederland moet eerste worden, vindt Frank de Boer: 'Dat mogen wij uitspreken'

"Turkije en Noorwegen springen er natuurlijk duidelijk bovenuit", concludeerde bondscoach Frank de Boer droogjes, nadat hij kennis had genomen van de loting die moet leiden tot kwalificatie voor het WK in Qatar (2022).

"Dat zijn landen waar je van moet winnen, maar waar je niet zomaar even van wint."

Twee keer uit

Vergeleken met de kansloze 3-0 nederlaag tegen Turkije in Konya vijf jaar geleden is het Nederlands elftal gegroeid, vindt De Boer. "Turkije is traditioneel gewoon een lastige tegenstander, met veel emotionele fans in de uitwedstrijd en thuis misschien wel hetzelfde. Twee keer uit."

De Boer doelt natuurlijk op de grote aanhang die de Turkse ploeg ook in Nederland heeft, al is het zeer de vraag of de coronapandemie al voldoende onder controle zal zijn om dat gepassioneerde publiek ook toe te laten. Maar ook op het veld verwacht De Boer vuur: "Turkije is weer in opkomst, met heel goede jonge spelers."

De Noren ziet De Boer ook als een lastige tegenstander. "Noorwegen is normaal gesproken een heel georganiseerd team. Maar nu met Martin Ødegaard en Erling Haaland hebben ze er twee die erbovenuit springen. Dan zul je zeer gefocust moeten zijn om daarvan te winnen."

En dan de kleinere voetballanden in de groep. "Van Montenegro en Letland moet je winnen, maar je loopt er niet zomaar overheen."

Over Gibraltar hield de bondscoach wijselijk de mond. "Je had niet in pot twee willen zitten en bijvoorbeeld tegen Spanje loten. Iedereen die in pot één zit, moet eerste worden in deze kwalificatie. Dat geldt voor ons ook. Ik vind dat we dat ook mogen uitspreken, gezien het talent dat we hebben."

Nederland moet eerste worden in de groep om zich rechtstreeks te plaatsen voor het WK in 2022. Bij een tweede plaats volgen play-offs, waarin het twee tegenstanders zal moeten verslaan.

'WK in Qatar raar, maar het zal er goed toeven zijn'

Slaagt die missie, dan wacht van 21 november tot 18 december het WK in Qatar. Over die toewijzing is nog altijd veel te doen.

"Raar", noemt De Boer, die zelf zijn loopbaan afsloot bij Al Rayyan in Qatar, de toewijzing aan de woestijnstaat. "En dan niet eens zozeer vanwege de mensenrechten. Maar het is een klein land en nou niet echt een voetbalnatie. Ik weet hoe het er is en dat alles op en top geregeld zal zijn. En het is in de winter, nou, dan is het lekker vertoeven daar."

Frank de Boer: 'Keuze voor Qatar raar, maar het zal er goed toeven zijn'

Zondag zette Gijs de Jong bij Studio Voetbal het standpunt van de KNVB al uiteen. De voetbalbond wijst alle mensenrechtenschendingen af, maar ziet de toewijzing aan Qatar als een gepasseerd station. Ook al ging die toewijzing aantoonbaar gepaard met omkoping en manipulatie.

De Boer schaart zich achter het standpunt van zijn werkgever. "Ik denk dat sport in het algemeen de aandacht kan richten (op misstanden, red.), zodat die mensen er ook wat aan gaan doen. Dat zou al fantastisch zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl