NOS Voetbal

Amnesty wil meer druk van voetbalbond KNVB richting WK in Qatar

De KNVB moet zich nadrukkelijker uitspreken tegen de schendingen van de mensenrechten in Qatar. Die oproep doet Amnesty International aan de vooravond van de loting voor de kwalificatiereeks van het WK voetbal van 2022 in Qatar.

Sinds het land het evenement in 2010 kreeg toegewezen, worden er op grote schaal mensenrechten geschonden, zegt de mensenrechtenorganisatie.

Bouw van een WK-stadion in Qatar

Twee miljoen arbeidsmigranten werken in barre omstandigheden aan de bouw van de WK-stadions en de infrastructuur. Ze krijgen daar amper of helemaal niks voor betaald. Daarnaast zijn naar schatting (Qatar geeft geen officiële cijfers vrij) al meer dan 1.000 gastarbeiders overleden tijdens de stadionbouw.

"Door de druk die er de afgelopen jaren is uitgeoefend zijn er wel hervormingen gekomen. Maar dat is vooral op papier. In de praktijk gaan er nog steeds een heleboel dingen fout en overlijden er nog steeds mensen die werken aan het WK", zegt Emile Affolter, woordvoerder van Amnesty.

KNVB wil front vormen met meerdere landen

"We zijn in gesprek met een aantal politieke partijen om te kijken wat we kunnen doen. En we spreken ook met andere voetbalbonden zoals die van Zweden en Duitsland om samen op te trekken en iets te kunnen betekenen", laat Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, zondagavond weten in Studio Voetbal.

'KNVB moet zich nadrukkelijker uitspreken tegen schending mensenrechten in Qatar'

De KNVB is de afgelopen jaren een aantal initiatieven gestart in Qatar om de leef- en werkomstandigheden te verbeteren. Zo lopen er projecten voor vrouwenvoetbal en zijn er velden aangelegd.

Trapveldjes

Affolter: "Trapveldjes, hartstikke leuk. Projecten voor vrouwenvoetbal, heel belangrijk. Maar waar het op neerkomt, is dat tien jaar geleden een WK is toegewezen waardoor mensenrechtenschendingen op grote schaal zijn ontstaan. Dat camoufleer je niet met een paar trapveldjes. Het enige wat je moet doen, is je uitspreken en niet bang zijn om van je te laten horen."

"Ik verwacht van de KNVB en de internationale voetbalwereld dat ze dat de komende jaren veel meer gaan doen. Je hebt nu nog twee jaar lang de tijd om druk uit te oefenen op Qatar en het uitvoerend comité, om te zorgen dat de situatie daar beter wordt en je moet die invloed die je hebt gewoon gebruiken."

Daar is De Jong het mee eens. "We hebben het gezien in Zuid-Afrika en Brazilië. Daar was ook veel discussie tot aan het toernooi. Maar zodra de bal rolt, is dat weg. Je moet het nu doen."

"Het feit dat ik hier nu zit, dat levert druk op. En wij zullen in Qatar, als we ons plaatsen, heel goed opletten welke hotels we kiezen en welke diensten we inhuren. Daar is de FIFA ook scherp op."

Regenboogband op WK

Om aandacht te vragen voor de situatie van LHBTI'ers (dat staat voor lesbian, gay, bisexual en transgender), voor wie het in Qatar strafbaar is om zich openlijk te uiten wat betreft hun seksuele voorkeur, zou de aanvoerder van Oranje tijdens het WK een regenboogband kunnen dragen.

De Jong: "Laten we dat bij deze afspreken. Dat zou een mooi gebaar zijn."

Oranje op WK met regenboogband: 'Dat is bij deze afgesproken'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl