Teun Koopmeiners in het shirt van Jong Oranje
NOS Voetbal

Koopmeiners, Malen en Ihattaren in eerste Oranje-selectie De Boer

Bondscoach Frank de Boer heeft bij zijn eerste selectie voor het Nederlands elftal direct voor een primeurtje gezorgd. Hij riep Teun Koopmeiners op. De aanvoerder van AZ maakte nog niet eerder deel uit van Oranje.

Andere opvallende namen in de selectie van 25 spelers zijn die van PSV'ers Donyell Malen en Mohamed Ihattaren. Malen keert terug bij Oranje na een zware blessure en Ihattaren krijgt ondanks zijn reserverol in Eindhoven vertrouwen van de bondscoach.

"Koopmeiners en Malen zijn belangrijk voor de toekomst", legt De Boer uit. "Ze kunnen op deze manier het gevoel krijgen wat er komt kijken bij Oranje. Ik ben benieuwd hoe ze daar mee omgaan. Misschien gaan ze minuten maken. Dat geldt ook voor Owen Wijndal."

AZ-trainer Arne Slot is trots drie spelers te mogen afvaardigen aan het Nederlands elftal, debutant Koopmeiners valt het meest op. Al vindt Slot het niet opvallend dat zijn aanvoerder bij Oranje zit. "Als je kijkt naar zijn prestatie afgelopen seizoen en ook dit jaar is het een logisch gevolg van heel goed presteren."

"Ik heb het Teun donderdag aan het eind van de middag verteld. Hij reageerde rustig, zoals ik hem ken, maar wel hartstikke blij. Je ziet de non-verbale communicatie dan niet, maar op de training zie je dat hij heel trots en blij is."

Slot over selecteren Koopmeiners: 'Logisch gevolg van heel goed presteren'

Het Nederlands elftal oefent woensdag in Amsterdam tegen Mexico. Vier dagen is in Zenica het Nations League-duel met Bosnië op woensdag 14 oktober wacht in Bergamo - ook in de Nations League - een confrontatie met Italië.

De Boer wil niet veel veranderen

De Boer verraste niet met zijn eerste selectie. "Het is hartstikke goed gegaan onder Ronald Koeman en Dwight Lodeweges, dus waarom zou ik direct de knuppel in het hoenderhok gooien en van alles veranderen? Dat lijkt me helemaal niet verstandig."

"Normaal gesproken selecteren we twintig veldspelers en drie keepers, maar omdat we drie interlands achter elkaar spelen, denken we 22 veldspelers nodig te hebben", zegt De Boer. "Bovendien kunnen we nu ook in bepaalde wedstrijden andere jongens aan het werk zien."

Quincy Promes en Mohamed Ihattaren tijdens de vorige interlandperiode

De voorselectie die Lodeweges als interim-bondscoach formeerde, bestond uit maar liefst 38 spelers. Daaruit zijn Jeroen Zoet, Kenny Tete, Davy Pröpper, Pablo Rosario, Davy Klaassen, Javairô Dilrosun, Calvin Stengs, Leroy Fer, Timothy Fosu-Mensah, Myron Boadu, Perr Schuurs, Tonny Vilhena en Wout Weghorst afgevallen.

Klaassen, die in het verleden goed met De Boer heeft samengewerkt bij Ajax, kan zich nu richten op het afronden van zijn overstap van Werder Bremen terug naar Amsterdam.

Frank de Boer werd een week geleden gepresenteerd als bondscoach. Hij gaf toen aan zeer trots te zijn op zijn functie en stond de NOS uitgebreid te woord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl